Visi jaunumi

Ziemassvētku smalkmaizītes ar rozīņu pildījumu

2019. gada 20. Decembris  

Ziemassvētkiem piestāv svaigi ceptu smalkmaizīšu smarža. Un kurš gan spēj atteikties no pufīgām, kārdinošām un aromātiskām smalkmaizītēm, kas pildītas ar sulīgām rozīnēm? Īstenu svētku garšu un smaržu piedāvā radīt Gemoss šef-konditore Diāna Ozoliņa. Ziemassvētku smalkmaizītes piestāvēs gan svētku mielastam, gan svinīgām brokastīm, cienastam vai piknikam.

Kārtainā mīkla

400 g kviešu milti 90 g piens 155 g ūdens 50 g cukurs 10 g sāls 10 g svaigs raugs 20 g iesals 15 g sviests (21ºC) 180 g sviests kārtām (4 ºC) kļavu sīrups

Kārtainās mīklas gatavošana

  1. Liek sastāvdaļas, izņemot sviestu, kas paredzēts kārtām, miksera traukā. Maisa līdz visas sastāvdaļas ir sajauktas, bet nepārmaisa, jo tad būs grūti ierullēt iekšā sviestu. Liek mīklu bļodā un pārtin to ar pārtikas plēvi. Atstāj ledusskapī (4 ºC) uz divām stundām. Tad formē bumbu un virsū iegriež krustu. Liek ledusskapī (4 ºC) vēl uz vienu stundu.
  2. Kamēr mīkla “atpūšas” ledusskapī, sagatavo darbam sviestu. Izrullē sviestu starp divām cepamā papīra loksnēm (25x20 cm). Kad stunda pagājusi, izrullē mīklu no centra uz malām 50x20 cm izmērā (ievēro, lai stūrīši vienmēr ir 90 ºC, jo tad viss locīšanas process būs vieglāks un kvalitatīvāks). Tad liek sviestu vidus daļā un pārloka malas (12,5 cm no katras malas līdz sviestam) uz vidu, kārtīgi pārsedzot sviestu. Liek mīklu ledusskapī “atpūsties” uz 15 minūtēm.
  3. Mīklu izņem, novieto ar šuves vietu horizontāli un izrullē 50x20 cm izmēros. Vēlreiz pārloka malas uz vidu un tad vēl uz pusēm (dubultā salocīšana). Liek mīklu ledusskapī “atpūsties” uz 15 minūtēm.
  4. Izrullē mīklu pēdējo reizi 50x20 cm un saloka kā vēstuli trijās daļās (vienkāršā salocīšana). Pirms formē smalkmaizītes, liek mīklu ledusskapī “atpūsties” uz 30 minūtēm.
  5. Izrullē mīklu 4 mm biezumā. Liek pildījumu (skatīt recepti zemāk) un sarullē ruletē. Sasaldē. Tad sagriež 3 cm gabalos un ievieto metāla formās (riņķos) raudzēties (istabas temperatūrā) uz 40 min – 1 st.30 min (atkarīgs no apstākļiem telpā).
  6. Cep smalkmaizītes 170 - 180 ºC 20 minūtes. Vēl siltas bulciņas var pārliet ar kļavu sīrupu pēc garšas. Atdzesē Ziemassvētku smalkmaizītes un tad izņem no metāla riņķiem. Pasniedz.

Gardais rozīņu pildījums

225 g ābolu kubiciņi 115 g sviests 405 g rozīnes 115 g apelsīnu sukādes 175 g brūnais cukurs 1 apelsīna miziņa un sula 1 citrona miziņa un sula 25 g pekanrieksti 15 g piparkūku garšviela 50 g tumšais rums
  1. Liek visas sastāvdaļas, izņemot tumšo rumu, dziļajā cepešpannā, pārklāj ar foliju un cep 120 ºC apmēram 3 stundas, ik pa laikam apmaisot.
  2. Atdzesē un pievieno tumšo rumu, samaisa.

 

Pagatavošana


Līdzīgas receptes

 

Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai

Ābolu sidra etiķis zināms ar labvēlīgo ietekmi uz gremošanas sistēmas darbību, holesterīna un cukura līmeņa kontroli, kā arī veicina sāta sajūtu.
 

Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi

Kokteiļu sezonai sākoties, piedāvājam kokteiļkartēs iekļaut Apelsīnu Spritz, kura pamata sastāvdaļa ir MONIN apelsīnu Spritz sīrups. Izcils kompanjons dzirkstošo dzērienu pagatavošanai!

 

Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi

Radi svētku sajūtu ar ikdienišķām maltītes sastāvdaļām vai iepriecini viesus, kuri atsakās no cukura un saldajiem ēdieniem.

#recepte 

Veģetārs uzturs: receptes, inovācijas un tendences

Lai grauzdētu riekstu un saldās vaniļas smarža uzbur svētku noskaņu katrās mājās, piedāvājam pagatavot gaisīgus mandeļu miltu cepumus.