Veģetārs un vegāns uzturs, kā arī augu izcelsmes produkti mūsdienās gūst īpaši lielu popularitāti gan dzīvnieku aizstāvju, gan dabas aktīvistu, gan veselīga dzīvesveida piekritēju vidū. Tā kā aizvien vairāk tiek apzināta augu izcelsmes produktu priekšrocības, riekstu un žāvētu augļu popularitāte turpina pieaugt. Tie ir ne tikai garšīgi, bet arī sniedz vairākus ieguvumus veselībai, padarot tos par būtisku veselīga uztura sastāvdaļu.
“Zelta Rieksts” ir Latvijā radīts zīmols, kas meklē labākos piegādātājus visā pasaulē. Katrs produkts ir rūpīgi atlasīts un fasēts GEMOSS ražotnē, garantējot augstāko kvalitāti un labāko garšu. Zīmols lepojas ar BRC sertifikātu, kas apliecina produkcijas kvalitāti, labas ražošanas un higiēnas praksi, kā arī apliecina par uzticamu partneri tirdzniecības tīkliem. ES bioloģiskās lauksaimniecības logotips apliecina, ka “BIO Zelta Rieksts” produkti ir auguši bioloģiski sertificētās saimniecībās. “Zelta Rieksts” – augstākās kvalitātes rieksti, sēklas un žāvēti augļi, lai nodrošinātu kvalitatīvu garšu pasauli Tavai veselībai. Iepazīsti to daudzveidību un pagatavo gardas receptes.
Brazīlijas riekstus var izmantot, lai pagatavotu alternatīvus piena produktus - majonēzi, sieru un pienu. Tie piešķir garšu un tekstūru salātos, granolās, kūkās un cepumos. To raksturīgā garša labi sader gan ar saldiem, gan sāļiem ēdieniem.
Brazīlijas rieksti ir bagāti ar uzturvielām - satur olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas, piemēram, B vitamīnu, magniju, cinku, kalciju, it īpaši selēnu. Selēns ir svarīgs matu un nagu veselībai, veicina normālu imūnsistēmas un vairogdziedzera darbību, veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu.
Brazīlijas rieksti ir labs E vitamīna un šķiedrvielu avots, kā arī satur mononepiesātinātas un polinepiesātinātas taukskābes, kas var palīdzēt uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs un samazināt sirds slimību risku.
Lazdu rieksti piešķir izsmalcinātu garšu maizes izstrādājumiem, tostarp cepumiem un kūkām. Tie labi sader arī ar sāļiem ēdieniem, piemēram, jūras veltēm, salātiem, pesto un pat picu. Tos izmanto liķiera aromatizēšanai un lazdu riekstu sviesta pagatavošanai.
Lazdu rieksti ir labs olbaltumvielu, piesātināto taukskābju, vitamīnu un minerālvielu avots. Tie satur E vitamīnu, B vitamīnu, magniju, fosforu, cinku un kāliju. Lazdu riekstiem ir labvēlīga ietekme uz sirds veselību - satur mononepiesātinātos un polinepiesātinātos taukus, kas var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni un samazināt sirds slimību risku.
Lazdu rieksti ir labs šķiedrvielu avots, kas uzlabo gremošanas veselību. Lazdu riekstos E vitamīns veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu, savukārt, B6 vitamīns palīdz nodrošināt enerģijas ieguves vielmaiņu, veicina nervu sistēmas darbību, imūnsistēmas darbību un palīdz samazināt nogurumu un nespēku.
Indijas rieksti ir populāra sastāvdaļa dažādos ēdienos un to dekorēšanā, piemēram, karijā, wokos un salātos vai konditorejas izstrādājumos. Tos var izmantot arī piena, sviesta un siera alternatīvu pagatavošanai.
Indijas rieksti ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu un minerālvielu, piemēram, magnija, kalcija, cinka un fosfora avots. Magnijs palīdz samazināt nogurumu un nespēku, veicina nervu sistēmas darbību un muskuļu darbību, palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību, kā arī regulē kalcija līmeni organismā, kas var palīdzēt novērst osteoporozi. Cinks palīdz uzturēt matu, nagu un ādas veselību.
Indijas rieksti ir pārtikas produkts ar zemu glikēmisko indeksu - tie neizraisa strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, līdz ar to tie var palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs.
Pistācijas var pievienot salātiem - labi sader ar dažādiem zaļumiem, piemēram, rukolu, spinātiem un lapu kāpostiem, kā arī ar augļiem, piemēram, bumbieriem un āboliem. Pistācijas var izmantot dažādos desertos, sākot no saldējuma līdz kūkām, baklavai un halvai. Tie labi sader ar šokolādi un medu. Pistācijas var arī pievienot gaļas ēdieniem, piemēram, vistai vai jēram.
Apēdot sauju pistāciju, Tu vari uzņemt ikdienas uzturvielu vajadzības, jo pistācijas ir labs dažādu svarīgu vitamīnu un minerālvielu avots, tostarp B6 vitamīns, mangāns, varš un kālijs. B6 vitamīns ir svarīgs smadzeņu veselībai, asinsķermenīšu veidošanai un kognitīvajām spējām. Mangāns palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu, veidot saistaudus, uztur kaulu veselību un aizsargā pret oksidatīvo stresu. Varš veicina normālu nervu sistēmas darbību, matu un ādas pigmentāciju, uzlabo imūnsistēmas darbību un dzelzs transportēšanu ķermenī. Savukārt, kālijs veicina muskuļu darbību un palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu.
Pistācijas ir bagātas ar mononepiesātinātajiem un polinepiesātinātajiem taukiem, kas var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni asinīs un sirds slimību risku. Neskatoties uz to, ka pistācijās, kā jebkurā citā riekstā, ir daudz kaloriju, tajā esošās olbaltumvielas un šķiedrvielas rada sāta sajūtu, kas var palīdzēt novērst pārēšanos un veicināt gremošanu.
Godži ogas dzimtene ir Āzijā. Pazīstamas ar saldo, nedaudz skābo garšu un koši sarkano nokrāsu, tās ir izmantotas gan medicīnā, gan uzturā jau tūkstošiem gadu.
Godži ogas ir labs uzturvielu avots, tostarp A un C vitamīni, kā arī minerālvielas, piemēram, dzelzs. A vitamīns palīdz nodrošināt dzelzs vielmaiņu, palēnina novecošanās pazīmju parādīšanos, veicina acu veselību un imūnsistēmas darbību. Savukārt, C vitamīns palīdz uzturēt imūnsistēmas darbību intensīvas fiziskas slodzes laikā un pēc tās, veicina normālu kolagēna veidošanos, kas nepieciešams asinsvadiem, kauliem, skrimšļiem, zobiem un ādai. Tāpat C vitamīns palīdz samazināt nogurumu un nespēku. Godži ogās esošais dzelzs veicina kognitīvās funkcijas, sarkano asinsķermenīšu un hemoglobīna normālu veidošanos un skābekļa transportēšanu organismā.
Neraugoties uz to, ka godži ir ogļhidrātiem bagātas ogas, tās palīdz atjaunot muskuļu normālu darbību pēc ļoti intensīviem un/vai ilgstošiem fiziskiem vingrinājumiem, kuri izraisa muskuļu nogurumu un glikogēna rezervju samazināšanos skeleta muskuļos.
Mandeles ir universāla sastāvdaļa, izmantojama dažādos ēdienos. Mandeles var pievienot salātiem, gan sasmalcinātas, gan šķēlēs. Tās labi sader ar augļiem, piemēram, zemenēm, āboliem un bumbieriem, kā arī ar sieriem, piemēram, fetas vai kazas sieru. Mandeles var izmantot dažādos maizes izstrādājumos, sākot no kūkām un cepumiem līdz smalkmaizītēm un maizei. Mandeļu milti ir populāra bezglutēna alternatīva kviešu miltiem, kā arī mandeļu piens un sviests ir lieliskas govs piena produktu alternatīvas.
Mandeles ir bagātīgs uzturvielu avots – satur šķiedrvielas, E vitamīnu un minerālvielas - magnijs, fosfors, kalcijs, varš -, kas ir nozīmīgi spēcīgiem un veselīgiem kauliem un zobiem.
E vitamīns veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu. Magnijs palīdz samazināt nogurumu un nespēku, veicina elektrolītu līdzsvaru, nodrošina enerģijas ieguves vielmaiņu, nervu sistēmas un muskuļu darbību. Savukārt, varš palīdz uzturēt saistaudus, veicina nervu sistēmas un imūnsistēmas darbību un matu un ādas pigmentāciju, potenciāli samazinot priekšlaicīgu novecošanu.
Mandeles ir bagātas ar biotīnu, kas ir svarīgs veselīgai matu augšanai. Šķiedrvielas var palīdzēt veicināt gremošanu - labvēlīgo zarnu baktēriju augšanu - un samazināt gremošanas traucējumu, piemēram, aizcietējuma risku. Mandeles var arī labvēlīgi ietekmēt smadzeņu darbību, uzlabojot kognitīvās spējas un samazinot neirodeģeneratīvo slimību risku.
Valriekstus var izmantot kā lielisku un uzturvielām bagātīgu piedevu pie kūkām, kēksiņiem, cepumiem, saldējuma un pat pie brokastu putrām steidzīgos rītos.
Valrieksti ir bagāti ar olbaltumvielām, piesātinātajām taukskābēm, B6 vitamīnu un minerālvielām - magnijs, folāts, dzelzs, kalcijs, fosfors un kālijs. Olbaltumvielas veicina muskuļu masas pieaugumu un saglabāšanu un palīdz uzturēt veselus kaulus. B6 vitamīns nodrošina enerģijas ieguves vielmaiņu, veicina nervu sistēmas darbību, imūnsistēmas darbību un palīdz samazināt nogurumu un nespēku. Folāti valriekstos veicina normālu asinsradi un imūnsistēmas darbību, tāpat arī palīdz mazināt nogurumu un nespēku. Fosfors nodrošina normālu enerģijas ieguves vielmaiņu, veicina šūnu membrānu darbību un rūpējas par stipriem kauliem un zobiem.
Valriekstos esošās piesātinātās taukskābes palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs un šķiedrvielas var palīdzēt veicināt gremošanu.
Viens no labākajiem saulespuķu sēklu izmantošanas veidiem ir kā piedeva dārzeņu salātos, lai piešķirtu patīkamu kraukšķīgu tekstūru. Saulespuķu sēklas ir lieliska sastāvdaļa, lai pievienotu papildus uzturvērtību cukini, banānu, burkānu vai pat auzu kēksiņos. Tās var iemaisīt nesasmalcinot, jo tās ir pietiekami mazas, lai ēstu veselas.
Saulespuķu sēklas ir bagātas ar olbaltumvielām, piesātinātajām taukskābēm, vitamīniem (E vitamīns, B vitamīni) un minerālvielām (selēns, mangāns, cinks, kālijs, dzelzs). Saulespuķu sēklās atrodamais E vitamīns veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu, savukārt, B6 vitamīns palīdz nodrošināt enerģijas ieguves vielmaiņu, veicina nervu sistēmas darbību, imūnsistēmas darbību un palīdz samazināt nogurumu un nespēku. Tiamīns jeb B1 vitamīns sēklās palīdz nodrošināt enerģijas ieguves vielmaiņu un veicina normālu nervu sistēmas un sirds darbību.
Selēns un cinks ir svarīgs matu un nagu veselībai – selēns veicina normālu imūnsistēmas un vairogdziedzera darbību, veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu. Mangāns palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu, veidot saistaudus un rūpējas par veselīgiem kauliem. Savukārt, kālijs veicina muskuļu darbību un palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu.
Ķirbju sēklas var izmantot kā piedevu gaļai vai zivīm, veido kraukšķīgu, aromātisku pārklājumu visam, sākot no maigas baltās zivs līdz sātīgam jēra gaļas gabalam. Tās var samaisīt ar olīveļļu, pievienot kādas garšvielas, piemēram, kariju vai kajēnas piparus, un apgrauzdēt, lai radītu lielisku piedevu pie biezzupām vai lapu salātiem.
Ķirbju sēklas ir labs olbaltumvielu, piesātināto taukskābju, šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu avots. Tajos ir īpaši daudz magnija, kas ir svarīgs kaulu veselībai un enerģijas ražošanai. Magnijs palīdz samazināt nogurumu un nespēku, veicina nervu sistēmas darbību un muskuļu darbību, palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību, kā arī regulē kalcija līmeni organismā, kas var palīdzēt novērst osteoporozi. Cinks palīdz uzturēt matu, nagu un ādas veselību, K vitamīns veicina normālu asinsreci un rūpējas par veseliem kauliem, savukārt, mangāns palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu, veidot saistaudus, uzturēt kaulu veselību un aizsargāt pret oksidatīvo stresu.
Žāvētas aprikozes pašas par sevi ir lieliska veselīga uzkoda. Tā ir laba alternatīva ķīmiskām uzkodām, kurās ir daudz cukura un mākslīgo sastāvdaļu. Žāvētas aprikozes var pievienot dažādiem desertiem, salātiem, putrai, granolai un smūtijiem, lai pievienotu saldumu un papildus uzturvērtību.
Žāvētas aprikozes ir labs šķiedrvielu, minerālvielu un A un C vitamīna avots. Augstais šķiedrvielu saturs žāvētās aprikozēs var palīdzēt uzlabot gremošanas sistēmu, veicinot regularitāti un novēršot aizcietējumus. Tāpat tas ir labs A vitamīna avots, lai saglabātu labu redzi, veselīgu ādu un nodrošinātu imūnsistēmas darbību. C vitamīns palīdz uzturēt imūnsistēmas darbību intensīvas fiziskas slodzes laikā un pēc tās, veicina normālu kolagēna veidošanos, kas nepieciešams asinsvadiem, kauliem, skrimšļiem, zobiem un ādai. Tāpat C vitamīns palīdz samazināt nogurumu un nespēku.
Žāvētās aprikozēs esošais beta-karotīns palīdz uzturēt ādas un gļotādu veselību, kā arī labu redzi. Tās satur kalciju un kāliju, kas var palīdzēt nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu, normālu asinsreci un asinsspiedienu, muskuļu darbību, kā arī veselīgus kaulus un zobus.
Žāvētas plūmes pašas par sevi arī ir lieliska veselīga uzkoda. Žāvētas plūmes var pievienot dažādiem desertiem, salātiem, putrai, granolai, smūtijiem, kā arī gaļas ēdieniem, piemēram, sautējumiem un tadžinām.
Žāvētas plūmes ir labs šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu - kālija, vara, mangāna, magnija, fosfora – avots. Žāvētas plūmes var palīdzēt veicināt gremošanu, jo tajās ir daudz šķiedrvielu, kas var palīdzēt regulēt zarnu darbību un novērst aizcietējumus. A vitamīns palīdz nodrošināt dzelzs vielmaiņu, palēnina novecošanās pazīmju parādīšanos, veicina acu veselību un imūnsistēmas darbību. K vitamīns veicina normālu asinsreci un rūpējas par veseliem kauliem, savukārt, B grupas vitamīni (B2, B3 un B6 vitamīni) palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves un dzelzs vielmaiņu, nodrošina sarkanos asinsķermenīšus normālā stāvoklī, veicina nervu sistēmas darbību, šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu, samazina nogurumu un nespēku un uzlabo redzi un sejas ādu.
Kālijs veicina muskuļu darbību un palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu. Varš veicina normālu nervu sistēmas darbību, uzlabo imūnsistēmas darbību un dzelzs transportēšanu ķermenī un mangāns palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu, veidot saistaudus, uzturēt kaulu veselību un aizsargāt pret oksidatīvo stresu. Savukārt, magnijs palīdz samazināt nogurumu un nespēku, veicina nervu sistēmas darbību un muskuļu darbību, palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību, kā arī regulē kalcija līmeni organismā, kas var palīdzēt novērst osteoporozi.
Rieksti un žāvēti augļi ir daudzpusīgas sastāvdaļas, ko var izmantot plašā ēdienu klāstā. No salātiem līdz uzkodām, desertiem un pamatēdieniem, tie piešķir jebkurai ēdienreizei garšu, tekstūru un uzturvērtību. Kopā ar šefpavāri Inu Poliščenko esam izstrādājuši gan veģetāras, gan vegānas receptes tiem, kuri vēlas ievērot apzinātu dzīvesveidu, rūpēties par sava ķermeņa labsajūtu vai arī izmēģināt ko jaunu. Receptes ietver virkni sastāvdaļu, tostarp graudaugus, pākšaugus, riekstus un dārzeņus, radot pilnvērtīgas maltītes, kas ir gan veselīgas, gan garšīgas. Iedvesmojies un izmēģini kādu no mūsu receptēm!
Karamelizētas saknes ar rozīnēm, dzērvenēm un godži ogām
- 2 gb pastenaki vai citas saknes (burkāns, biete, selerija, kālis)
- Taukviela apcepšanai
- 2-3 ēd.k. agaves sīrups
- 1 sauja rozīnes
- 1 sauja kaltētas dzērvenes
- 1 sauja godži ogas
- 1 sauja ciedru rieksti (pie pasniegšanas)
- Kaltēti pētersīļi
Pagatavošana:
Nomizo pastenakus, sagriež sev vēlamā formā un blanšē, lai tie paliek viegli kraukšķīgi (ne vārīti). Pannā uzkarsē taukvielu, liek pastenakus un apcep tos zeltainus. Pievieno agaves sīrupu, dārzeņus karamelizē un pievieno žāvētas ogas. Visu liek traukā, uzber riekstus un pētersīļus. Bauda kā piedevu pie graudaugiem, sacepumiem, gaļas un zivs ēdieniem.
Kvinojas baklažāns
- 2 gb. baklažāni
- 100g novārīta baltā kvinoja
- 75g saulē kaltētu tomātu pesto
- Tomātu pārslas (pēc garšas)
- Sāls (pēc garšas)
- Vīnogu kauliņu eļļa
- Pētersīļi
- 1 sauja grauzdētas mandeļu šķēlītes
- 1 sauja saulespuķu sēkliņas
- 1 sauja svaiga rukola vai spināti
- Ķirbju sēklu eļļa pie pasniegšanas
Pagatavošana:
Baklažānus pārgriež gareniski, vidiņus viegli iegriež, uzkaisa sāli un notur līdz 10 minūtēm (sāls izvelk lieko ūdeni). Baklažānus viegli apslaka ar eļļu un cep krāsnī 180 grādos 15-20 minūtes. Kvinoju samaisa ar pesto, pievieno nedaudz vīnogu kauliņu eļļu, zaļumus, sāli, mandeles un sēkliņas. Var pievienot garšai arī saulē kaltētu tomātus. Visu kārto uz baklažāna, uzkaisa vēl mandeļu šķēlītes un viegli uzlej ķirbju sēklu eļļu.
Ķirbju sēklu eļļa
- 150g grauzdētas ķirbju sēklas
- 200ml vīnogu kauliņu eļļa
- Baltvīna etiķis pēc garšas
- Agaves sīrups pēc garšas
- Sāls pēc garšas
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas ieliek blenerī un sablenderē. Mērce būs lieliska piedeva salātiem.
Bagātīgie pērļu grūbu-melno lēcu salāti ar indijas riekstiem, dārzeņiem un tofu sieru
- 100g novārītas melnās lēcas
- 100g novārītas pērļu grūbas
- 30g svaigs fenhelis
- 50g blanšēts ziedkāposts
- 50g blanšēts brokolis
- 30g vītināti cherry tomāti
- 40g konservēta kukurūza
- 90g tofu siers
- 1 sauja sezama sēkliņas
- 1 sauja ciedru rieksti (grauzdēti)
- 1 sauja indijas rieksti
- 2 saujas svaigas rukolas
- Sāls pēc garšas
- Pipari pēc garšas
- 3-5 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļa
- 1 t.k. kūpināta saldā paprika
- 1 t.k. kaltēti sīpoli
- Baltvīna etiķis pēc garšas
Pagatavošana:
Fenheli sagriež salmiņos un tofu sieru sagriež kubiņos. Visas sastāvdaļās samaisa bļodā, zaļumus iecilā kā pēdējos, lai tie nesagurst. Pa virsu salātiem kārto tofu siera gabaliņus. Sieru var aizstāt arī ar zivi vai gaļu. Salātus var bagātināt ar ēdamajiem kastaņiem.
Tomātu vītināšana
Pagatavošana:
Tomātiņus griež uz pusēm, viegli iemarinē ar eļļu, sāli, pipariem un timiānu. Kārto uz cepampannas, kurā ieklāts pergamenta papīrs. Liek cepeškrāsnī 110 grādos uz 1-1,5 stundām. Izmanto kā piedevu salātos.
Līdzīgas receptes
Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi
Radi svētku sajūtu ar ikdienišķām maltītes sastāvdaļām vai iepriecini viesus, kuri atsakās no cukura un saldajiem ēdieniem.
Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai
Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi
Kokteiļu sezonai sākoties, piedāvājam kokteiļkartēs iekļaut Apelsīnu Spritz, kura pamata sastāvdaļa ir MONIN apelsīnu Spritz sīrups. Izcils kompanjons dzirkstošo dzērienu pagatavošanai!