Visi jaunumi

Receptes: augu valsts ēdieni

2023. gada 19. Janvāris  
 
Visā pasaulē ir vērojams augu izcelsmes pārtikas pieprasījuma pieaugums - arvien vairāk cilvēku meklē veselīgāku, ilgtspējīgāku un ētiskāku pārtiku. Tas izraisījis augu izcelsmes gaļas alternatīvu, piemēram, zirņu pārslu, sojas, augu proteīna un sēņu patēriņa pieaugumu, kā arī aug interese par augu izcelsmes piena produktu alternatīvām. Turklāt pastiprināta uzmanība tiek pievērsta nepārstrādātiem un pilngraudu pārtikas produktiem un tradicionālajai augu valsts diētai, piemēram, dārzeņiem, augļiem un pākšaugiem. 

Šo tendenci nosaka pieaugošā izpratne par augu izcelsmes uztura priekšrocībām vides un cilvēka organisma veselībai, kā arī pasaules vajadzība pēc ilgtspējīgākas pārtikas aprites sistēmas. Tādēļ GEMOSS tiecas iekļaut plauktos aizvien vairāk dabas izcelsmes izejvielas un kontrolētas ražošanas produktus, papildus piedāvājot klientiem vairāk vietējās izcelsmes un vietējo ražotāju preces. 

Šajā recepšu kartotēkā atradīsi prasmīgas kulinārijas un konditorejas receptes pilnvērtīgām piesātinātas garšas maltītēm, kas pamatā veidots no dabas veltēm - graudaugiem, pākšaugiem, riekstiem un dārzeņiem.  


UZKODU MĒRCES


Mung pupiņu gvakamole

avokado 2 gab.
laima sula no 1 laima 
sīpols 1 gab.
ķiploka daivas 2 gab.
tomāts 1 gab.
novārītas mung pupiņas, 85 g
korianda lapas 2 tējk.
sāls un pipari, pēc garšas 

Novāra un atdzesē mung pupiņas, avokado un tomātu sagriež kubiņos, sīpolu, ķiploku un koriandru sasmalcina, visas sastāvdaļas samaisa. 
Bauda ar kukurūzas čipsiem, tortiljas maizi vai krekeriem. Mēs baudām ar "Labas saknes" dārzeņu salmiņiem.

Mung pupiņu gvakamole



Spinātu humoss ar citrusu, čia sēklām un tahini 
 
Turku zirņi 150 g
spināti svaigi 75 g
ķiploks 2 daivas
citrona sula no 1 liela citrona 
tahini pasta 2 tējkarotes 
olīveļļa 0,060 
sāls un pipari pēc garšas 
čia sēklas dekoram -0,015 
zaļumi dekoram pēc izvēles 

Visas sastāvdaļas, izņemot čia seklas un zaļumus, liek blenderi un sablendē līdz krēmīgai masai, liek traukā, uzkaisa čia sēklas, pasniedz ar svaigiem dārzeņiem, grauzdētu maizi, dārzeņu čipsiem

spinātu humoss



Kaņepju sēklu krēms

ZELTA RIEKSTS lazdu rieksti, 75 g 
citronu sula 2 ēd. k.
olīveļļa 1 ēd. k.
sāls un pipari, pēc garšas
 
Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē viendabīgā masā.  Bauda ar svaigu dārzeņu standziņām vai ziež uz maizes sviesta vietā. Mēs baudām ar Tarralini itāļu uzkodām, EAT REAL kvinojas čipsiem un citām sāļajām uzkodām.

kaņepju krēms


PAMATĒDIENI


Ziemas dārzeņu, graudaugu un riekstu bļoda

Ripiņās sagriezta selerijas sakne
Plānās strēmelēs sagriezts baltais redīss
Linsēklas
Marinēta paprika
grauzdētas - drupinātas mandeles
Svaigas salātlapas
Nameko marinētas sēnes MIKADO
kukurūza
kale kāposta pesto
JUST NATURE pērļu grūbas ar svaigiem zaļumiem
vīnogu kauliņu eļļa
čili pārslas
ZELTA RIEKSTS mandeles

Sagriež visus dārzeņus, sakapā mandeles, novāra un atdzesē grūbas, iemaisa ar zaļumiem un vīnogu kauliņu eļļu. Kārto visas sastāvdaļas bļodā, pāri lej vīnogu kauliņu eļļu un garšvielas pēc izvēles.

ziemas dārzeņu un graudaugu bļoda



Asie kvinojas salāti ar pupiņām un avokado 
 
vārīta baltā kvinoja 50 g
konservētas sarkanās pupiņas 400 g
sarkanais sīpols 1/2 gab.
zaļais halapenjo pipars 40 g
avokado 1 gab.
romiešu salāti 1 galviņa 
olīveļļa 30 g
sāls un pipari (pēc garšas)
laima sula

Sīpolu sagriež pusripiņās, salātlapas sagriež, avokado sagriež kubiņos. Visas sastāvdaļas samaisa. 
Bauda kopā ar dārzeņu vai kukurūzas čipsiem.




Turku zirņu sautējums ar kokosriekstu pienu, saldo kartupeli un Briseles kāpostiem

saldais kartupelis, 800 g
šalotes sīpols, 80 g
Briseles kāposti, 700 g
eļļa apcepšanai
sāls, pēc garšas
Turku zirņus izmērcē un vāra vai izmanto konservētus. Saldo kartupeli mizo, sagriež kubiņos, sīpolu sasmalcina, Briseles kāpostiem noņem virsējāslapiņas, griež uz pusēm un viegli blanšē. Uzkarsētā taukvielā apcep sīpolu,
pievieno saldo kartupeli, apcep, pievieno kokosriekstu pienu, turku zirņus, Briseles kāpostus un vēl pasautē. Pievieno sāli. Pasniedz ar smalcinātiem pētersīļiem vai citiem zaļumiem.

Turku zirņu sautējums ar briseles kāpostiem



Mung pupiņu karijs

vārītas mung pupiņas, 200 g
tomāti gabaliņos savā sulā, 200 g
kokosriekstu krēms, 300 g 
sīpols, 5 g 
rīvēta ingvera sakne, 5 g 
karijs, 10 g 
kumīns, 5 g 
kajēnas pipari, 2 g 
koriandrs, 5 g 
laima sula, 5 g 
sakapāta ķiploka daiviņa, 1 gab. 
sāls, pēc garšas 
eļļa cepšanai

Mung pupiņas ieteicams izmērcēt ūdenī, tad vārīšanas laiks būs īsāks. Bez mērcēšanas jāvāra ~ 1 h, ar mērcēšanu ~ 40 minūtes. Sīpolu un ķiploku apcep zeltainus, pievieno tomātus savā sulā, pasautē, pievieno pupas, kokosriekstu krēmu, garšvielas, ingveru, laima sulu. Vēl nedaudz pasautē, līdz veidojas krēmveida konsistence. Pasniedz ar rīvētu sieru, grauzdētiem riekstiem un zaļumiem pēc izvēles.



Sildoša zupa ar melnajam pupām un rīsiem
 
olīveļļa 1 tējk.
sīpols 1 gab. 
sarkanā paprika 1 gab. 
selerijas kāts 2 gab. 
ķiploka daiva 1 gab. 
dārzeņu buljons 1l 
JUST NATURE novārīti melnie rīsi 175 g
timiāna lapiņas 5 g
GEMO SPICE kajēnas pipari, kūpināta paprika, sāls un pipari pēc garšas

Sīpolu, ķiploku un papriku smalcina un apcep olīveļļā, pievieno novārītās pupiņas un rīsus, tomātus savā sulā, buljonu un garšvielas. Visu turpina vārīt vēl vismaz 15 minūtes. Pasniedz ar svaigiem zaļumiem. 

Sildoša zupa ar melnajam pupām un rīsiem



Krēmīgā zaļā zupa ar grūbām un puraviem 
olīveļļa, 1 ēd. k. 
sīpols, 1 gab.
ķiploka daiva, 2 gab. 
puravi, 4 gab.
svaigas dilles, pētersīļi un spināti, 500 g
dārzeņu buljons (V-cubes), 750 ml 
sāls un pipari - pēc garšas

Grūbas izmērcē un vāra līdz gatavībai. Lej caur sietu un noskalo. Sasmalcina sīpolu un ķiploku, apcep olīveļļā, pievieno sakapātu puravu, turpina cept ~ 5 min. Sakapā zaļumus, aplej ar buljonu, pievieno apceptos garšaugus, pupiņas un lej visu blenderī. Sablendē krēmīgā masā, lej bļodiņās, pievieno sāli, piparus, grūbas (ja vēlas, pirms pasniegšanas var apcept eļļā), svaigus puravus un pasniedz.

Vegāniska krēmzupa ar puraviem un grūbām


DESERTI


Turku zirņu biskvīts 


GEMOSS COLLECTION konservēti turku zirņi 500 g
brūnais cukurs 110 g
kokosriekstu krēms 200 g
sāls 2 g
vaniļas ekstrakts 10 g
Visas sastāvdaļas (izņemot miltus un cepamo pulveri) samaisa un liek blenderī, sablendē līdz viendabīgai masai. Tad iemaisa miltus, ko pirms tam samaisa ar cepamo pulveri. Masu liek ietaukotā formā, cep 180 grādu temperatūrā 25-35 minūtes. Var izmantot kā pamatni konditorejā bez terminskās apstrādes. Var cept kā kēksus vai griezt kārtās un veidot kārtas daudzveidīgās kūkas receptēs.

Turku zirņu biskvīts.



Čia pudiņš ar mango


Zelta Rieksts čia sēklas 60 g
kokosriekstu piens 100 g
ābolu sula 30 ml
citrona sula 5 g
Kokosriekstu skaidiņas 15 g
rieksti, grauzdēti uz sausas pannas 15 g
Svaigi mango gabaliņi 15 g
La Frutiere mango biezenis – 60 g

Čia sēklas samaisa ar kokosriekstu pienu, agaves sīrupu, ābolu sulu, citrona sulu un kokosriekstu skaidiņām un riekstiem. Liek traukā un ļauj uzbriest. Pa virsu lej mango biezeni un sagrieztus mango gabaliņus. Dekorē ar kokosriekstu skaidiņām un svaigu piparmētru.

Mango pudiņš


Citronu-laima siera kūka ar aprikožu gabaliņiem 


Pamatne 

4-5 h mērcēti Indijas rieksti, 100 g
ZELTA RIEKSTS ķirbju sēklas 30 g
mērcētas dateles 90 g 
JUST NATURE mandeļu vai ķirbju sēklu milti 100 g 
kausēta kokosriekstu eļļa 50 G 

Visas sastāvdaļas sablendē un iepiež kūkas formas pamatnē. Liek ledusskapī

Pildījums 

mērcēti Indijas riksti 430 g
žāvēti aprikožu gabaliņi 40 g
kausēta kokosriekstu eļļa 70 g
citronu sula 50 g
laima sula 50 g
agaves sīrups 100 g
kokosriekstu skaidiņas 90 g
kokosriekstu piens 70 g
citronu mizas rīvējums 20 g

Visas sastāvdaļas, izņemot aprikožu gabaliņus, sablendē. Aprikozes iemaisa masā un lej pāri kūkas pamatnei. Virspusi dekorē ar citrona vai laima mizas rīvējumu.

 
Vegāniskā siera kūka
 

Vegāniski cepumi ar banāniem

ZELTA RIEKSTS Sēklu mix 200 g
Saspaidīts banāns 90 g
Žāvēti augļi (godži ogas, plūmes), pēc izvēles 30 g

Visas sastāvdaļas samaisa, veido formu, izmantojot konditorejas riņķi, pēc izvēles, cep 160 grādos 8 -10 minūtes. 


Vegāniski cepumi ar ceļtekas sēklu sēnalu pulveri

ūdens 60- 80 g
žāvētas dateles gabaliņos 30 g


Samaisa sausās sastāvdaļas, pievieno ūdeni, visu sajauc, masu nedaudz uzbriedina,veido formu, izmantojot konditorejas riņķi, cep 160 grādu temperatūrā 10-12 minūtes.

Sēklu cepumi ar ceļtekas sēnalu pulveri



Zemesriekstu sviesta bumbas ar kaņepju sēklām
 
Zemesriekstu sviests NUTEGO 150 g
banāns 1 gab.
dateles ZELTA RIEKSTS 140 g
saberztas linsēklas 30 g
čia sēklas ZELTA RIEKSTS, 30 g
sasmalcinātas mandeles ZELTA RIEKSTS 20 g
kaņepju sēklas ZELTA RIEKSTS 100 g
dateļu cukurs, 2 tējk. (vai cits saldinātājs pēc izvēles)
 
Visas sastāvdaļās, izņemot kaņepju seklas, liek blenderī, sablendē viendabīgā masā. 
Ar rokām veļ vienāda izmēra bumbiņas. Apviļā kaņepju sēklās, atdzesē un uzglabā ledusskapī. No receptē norādītā daudzuma var pagatavot 12-16 bumbas.

Zemesriekstu sviesta bumbas










Līdzīgas receptes

 
 

Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai

Ābolu sidra etiķis zināms ar labvēlīgo ietekmi uz gremošanas sistēmas darbību, holesterīna un cukura līmeņa kontroli, kā arī veicina sāta sajūtu. Turklāt, ja tam piešķir patīkamas un atsvaidzinošas garšas ar antioksidantiem bagātiem superproduktiem, rezultāts ir īsts labsajūtas eliksīrs.
 
 

Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi

 
 

Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi

 
#recepte 

Veģetārs uzturs: receptes, inovācijas un tendences

Lai grauzdētu riekstu un saldenās vaniļas smarža uzbur svētku noskaņu katrās mājās, piedāvājam pagatavot gaisīgus mandeļu miltu cepumus.