Visi jaunumi

Piemērotu garšvielu izvēle: gaļas, zivs un veģetārie ēdieni

2022. gada 2. Februāris  

Zināšanas un izpratne par to, kā pievienot un savienot garšvielas dažādos ēdienos, var ievērojami uzlabot gatavotās maltītes garšu un izcelt šefpavāra radošo rokrakstu - piešķirt unikālu, padziļinātu vai tradicionālu garšas raksturu.

Interesanti, ka kultūras, kas dzīvo tuvāk ekvatoram, tradicionālajā virtuvē mēdz izmantot vairāk garšvielu, savukārt, tās tautas, kuru mājvieta ir Ziemeļos, dod priekšroku maigākas garšas receptēm. Šķiet, jo siltāks ir reģiona klimats, jo pikantāks un garšvielām bagātāks šo tautu ēdiens. Šis paradokss vienkārši skaidrojams ar katrā reģionā pieejamo garšaugu daudzveidību. Arī latviešu ēdienkartē izplatītākās garšvielas vienmēr bijušas dilles, loki, pētersīļi, lauru lapas, ķimenes, ķiploki un sīpoli - viss, ko var sniegt vietējā augsne.

Taču mūsdienās kultūru sajaukšanās un viss eksotiskais kļuvis pavisam viegli sasniedzams, jo par to parūpējusies globalizācija un straujā tirgus un informācijas aprite - tādēļ vērts padziļināti izzināt šķietami neizsmeļamo "garšvielu teoriju". Dažādām ēdienu kategorijām pievienotās garšvielas var ietekmēt trīs maltītes kvalitātes: aromātu, garšas izteiksmīgumu un vizuālo estētiku.

Aspekti, kas jāņem vērā, komplektējot garšas:

  • katras garšvielas atsevišķā garša,
  • dažādu garšvielu harmonija,
  • pārtikas produkti, ar kuriem tās vislabāk sader.
     

Garšvielas atsevišķā garša
 
 

Kā izvēlēties garšvielas gaļas ēdieniem? 


Gaļas ēdienu specifika ir daudzveidīga - izvēlies garšu piedevas atkarībā no gaļas veida, kuru izmanto receptes pagatavošanā.

Jēra gaļas ēdieni: jērs ir populārs ēdiens Indijā, tādēļ tas labi sader ar šī reģiona garšvielām. Tam piestāv arī ķiploks, koriandrs, kurkuma, ķimenes, dilles un timiāns. Noteikti izmēģini kādu sautējuma recepti ar piparmētru. Dažādi ievārījumi un rozmarīns labi kalpos receptēs ar balzāmetiķi.

Liellopa gaļas un cūkgaļas ēdieni: Te daudzas garšvielas pārklājas, bet ir arī tādas, kas vairāk sader ar vienu vai otru gaļas veidu. Piemēram, kadiķogas un brūkleņu ievārījums ir izcila piedeva cūkgaļas sautējumam. Kanēlis, āboli, sinepes un ingvers - saldo, skābeno un arī aso garšu kombinācija atsvaidzina dažādas cūkgaļas receptes. Liellopam vairāk var pievienot oregano jeb raudeni, dažādus čili piparus un baziliku.

Eksotiskāka garšviela būs tumšais kakao pulveris (nepieciešams pavisam nedaudz). Ķiploki, sīpoli, sāls, dažādu veidu pipari, paprika, pētersīļi - klasika, kas nenomāc, bet papildina gan cūkgaļas, gan liellopa garšu. Ja gatavo kvalitatīvu steiku, pietiks vien ar augstas kvalitātes sāls pārslām un melniem pipariem, bet vari papildināt ar timiānu, majorānu, rozmarīnu vai salviju.

Putnu gaļas ēdieni: vistas gaļai nav izteiksmīga garša, tādēļ to var bagātināt ar izteiksmīgām - saldām, sāļām, asām, skābām - garšvielām, kuras sader kopā ar citiem produktiem receptē. Ķiploki, salvija, pipari - klasiskas vistas piedevas, kas sniedz pikantu, viegli rūgtenu garšu saspēli. Kūpināta paprika piešķirs ne tikai labu garšu, bet arī košu krāsu. Citrona, laima un apelsīna miza dod dinamiku vistas marinādēm un mērcēm. Tad droši vari pievienot arī medu vai kādu sīrupu līdzsvaram.

Rozmarīns un vista ir ikonisks duets - atvēsinošs un nedaudz balzāmisks. Piparmētra, timiāns un majorāns katrs piešķirs savu unikālo raksturu vistas ēdieniem. Dilles, kalnumētra vai lauru lapas - grūti aprakstīt, ko katrs augs piešķir vistas ēdieniem, bet kombinācijā ar citām garšvielām rodas aromātu maģija.

Aromātu maģija
 

Kā izvēlēties garšvielas zivju ēdieniem? 


Zivis un jūras veltes klasiski tiek gatavotas ļoti vienkāršos veidos, lai saglabātu dabīgo produkta garšu un aromātu. Garšvielas palīdz radīt jaunas nianses un aromatizēt maltīti.

Estragons: diezgan intensīva, tāpēc izmanto taupīgi. garša asociējas ar lakricu, atvēsinoša un vienlaikus sildoša. Pievieno mērcēm, kuras pārlej pār zivīm (īpaši treknām, piemēram, lasi) un jūras velšu salātiem.

Pētersīļi, lociņi un dilles: trīs svaigi garšaugi, kas līdzsvaro zivju ēdienu garšas, piešķir krāsu un lieliski sader ar citrusiem un estragonu.

Ingvers un kurkuma: abi garšu radinieki sniedz siltu, arī sātīgu un aromātisku garšu. Teicami iederēsies jūras velšu sautējumā vai mērcēs. Zivis, kuras bagātina ar šīm garšvielām, var droši jaukt arī ar sojas mērci, lociņiem un ķiplokiem, tā tiks iegūta eksotiska Āzijas ēdienu garša.

Kanēlis un ķimenes: lai gan šī kombinācija varētu šķist pārāk drosmīga, tā ir izplatīta daudzu valstu virtuvēs. Garšvielas labi iederas dažādos sāļos ēdienos, ne tikai jūras veltēs. Kanēlis ir sastāvdaļa Marokas zivju tadžīnā, sautējumos. Ķimenes izmanto Meksikas zivju ēdienos, marinādēs, sautējumos. Kombinē ar tādām garšvielām kā ķiploku, čili un koriandru. 


Kā izvēlēties garšvielas veģetāriem ēdieniem? 

 
Veģetāriem ēdieniem katram ir sava izteiksmīga un tīkami maiga garša. Sāls ir tā garšviela, kas palīdz to vislabāk izcelt. Veģetārie ēdieni - graudaugi, dārzeņi, pākšaugi - ļauj plaši izmantot teju visa veida garšvielas un garšaugus.

Raudene, baziliks, pētersīļi, timiāns, rozmarīns, ķimenes, estragons, koriandrs, dilles, ingvers, ķiploki, citronzāle vai eksotiski garšvielu maisījumi - katrs piešķir dārzeņiem un saknēm oriģinālu aromātu un garšas raksturu. Pat kanēlis, muskatrieksts un krustnagliņas paspilgtinās daudzu veģetāru ēdienu garšas, ja lietoti nelielā daudzumā un pārdomātās kombinācijās.

Līdzīgi ir arī ar graudaugiem un pākšaugiem - klasiski tiek izmantots sāls, dažādi piparu veidi un visa veida zaļumi - ļauj vaļu fantāzijai!

Ļauj vaļu fantāzijai!
 
 

5 eksotiski garšvielu maisījumi mūsdienīga pavāra virtuvē


KARIJS
 
Izcelsme: Tālo Austrumu valstis: Indija, Taizeme.
Sastāvs: Dažādās valstīs ir atšķirīgas receptes, bet pamatā tiek likta kurkuma, ķimenes, čili pipari un ingvers. Arī koriandrs, sinepes, melnie pipari, kanēlis, krustnagliņas, kardamons un muskatrieksts ir būtiskas sastāvdaļas. Aromātiskumam var pievienot ķiplokus, sīpolus, citronzāli, lauru lapas kaltētu laimu vai citronu.
Garša: Silta, saldu un sāļu nošu kombinācija. Sāļām garšvielām piedēvēta karija dziļā, piezemētā garša, savukārt, saldās garšvielas, piemēram, kanēlis un krustnagliņas, piešķir spilgtumu un asumu. Pielietojums: tradicionāli izmanto rīsu ēdienos un gatavojot putnu gaļas ēdienus. Tāpat lieto mērcēs kā piedevu maizei. Iespējams gatavot gan asas, gan maigas garšas ēdienu.

ČILI PULVERIS
 
Izcelsme:
Dienvidamerika, Meksika.
Sastāvs: kaltētu čili piparu maisījums, paprika, ķimenes, oregano.
Garša: asa, piparota, dūmakaina, viegli saldena.
Pielietojums: Čili garšviela ir populāra meksikāņu virtuvēs, bet to var pievienot visam, kur nepieciešams vairāk asuma - biežāk liellopa un cūkgaļas ēdieniem, dārzeņiem, sautējumiem, graudaugiem un mērcēm.

PROVANSAS GARŠAUGI
 
Izcelsme
: Eiropa, Francija.
Garša: svaigs augu aromātiskums, maigs visu garšaugu sajaukums.
Sastāvs: tradicionālā garšaugu maisījumā izmanto timiānu, rozmarīnu, kalnumētru, majorānu un oregano. Citā variācijā reizēm pievieno estragonu, fenheļa sēklas vai lauru lapas.
Pielietojums: franču tradicionālajā virtuvē un Vidusjūras ēdienos. Vistas un liellopa gaļas ēdienos, ar zivīm, zupās un sautējumos, un, protams, franču ratatuja receptē, marinādēs un kā piedeva salātu eļļām.

ZA'ATAR GARŠVIELU MAISĪJUMS  

Izcelsme: Tuvo Austrumu reģions, Persijas līcis.
Sastāvs: Sezama sēklas, oregano, timiāns, melnie graudu pipari, citrona miza un sāls.
Garša: pikanta, riekstaina, sāļa vai vairāk ar mentola un citrusaugļu aromātu.
Pielietojums: tradicionālajā kultūrā garšviela tiek pievienota maizei, dārzeņu tadžinām un salātu mērcēm, iejaucot jogurtā. To var pievienot arī grilētiem dārzeņiem, tabulē salātiem un pastas ēdieniem, kā arī unikālas garšas un aromātus garšviela sniegs, ja blendēsi to, gatavojot humosu.

BERBERE GARŠVIELAS
 

Izcelsme: Āfrika, Etiopija, arī Maroka.
Sastāvs: melnie pipari, čili, koriandrs, ķimenes, kardamons, krustnagliņas, grieķu sierāboliņš, sāls.
Garša: asa, pikanta, piparota, atgādina bārbekjū un karija garšu sajaukumu.
Pielietojums: ļoti īpaša un izteiksmīga garšviela sātīgu gaļas ēdienu pagatavošanai. Tāpat izmanto arī kā garšvielu sautējumiem, lēcu, pupiņu un graudaugu ēdieniem. Tiek lietota arī kā servēšanas garšviela - pasniedzot atsevišķi, līdzās ēdienu traukiem pie galda.

Šajā rakstā apskatīti garšvielu standarti, kas apzināti no pasaules valstu kulinārijas praksēm, bet ikvienam pavāram ir svarīgi apzināties, ka garšvielu izvēle un kombinēšana ir tikai paša drosmes un gaumes jautājums. Ļauj vaļu fantāzijai, jo mūsdienu kulinārijā tiek nojauktas robežas, kas attiecas uz garšvielu izvēli.

Līdzīgas receptes

 

Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai

Ābolu sidra etiķis zināms ar labvēlīgo ietekmi uz gremošanas sistēmas darbību, holesterīna un cukura līmeņa kontroli, kā arī veicina sāta sajūtu.
 

Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi

Kokteiļu sezonai sākoties, piedāvājam kokteiļkartēs iekļaut Apelsīnu Spritz, kura pamata sastāvdaļa ir MONIN apelsīnu Spritz sīrups. Izcils kompanjons dzirkstošo dzērienu pagatavošanai!

 

Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi

Radi svētku sajūtu ar ikdienišķām maltītes sastāvdaļām vai iepriecini viesus, kuri atsakās no cukura un saldajiem ēdieniem.

#recepte 

Veģetārs uzturs: receptes, inovācijas un tendences

Lai grauzdētu riekstu un saldās vaniļas smarža uzbur svētku noskaņu katrās mājās, piedāvājam pagatavot gaisīgus mandeļu miltu cepumus.