Visi jaunumi

Maize: formu izvēle, receptes un pasniegšana

2022. gada 14. Novembris #maize #kulinārija #milti 
 
Pašu cepta maize var būt izsmalcinātu restorānu vizītkarte, pārdomāta un personiska dāvana draugiem, apzināta uztura izvēle vai pat hobijs, kas kļūst par biznesu. Kvalitatīvu garšu un izejvielu meklējumi ir teju neizsmeļama aktualitāte - ne velti maize ir viena no tradīcijām bagātākajām kulinārijas sastāvdaļām, kas turpina veidoties, attīstīties un sasniegt jaunas kvalitātes virsotnes. Vēl svarīgāk par garšu un tekstūru, maizes izcilību šodien mērām izejvielu kvalitātē un to ietekmē uz mūsu organismu.

Ja esi gatavs kulinārijas eksperimentiem, GEMOSS ir īstā vieta, kur iepazīt maizes izejvielu daudzveidību, apgūt mīklas gatavošanas un cepšanas tehnikas. JUST NATURE produktu sortimentā ir plašākais alternatīvo miltu klāsts, kas gatavoti no sēklām, pākšaugiem un riekstiem - tie bagāti ar uzturvielām un tos var pilnībā vai daļēji aizstāt dažādās maizes receptēs (skat. banānu maize).

Virtuves inventāra plauktos var atrast visu nepieciešamo mīklas veidošanai, raudzēšanai, kukulīšu cepšanai un maizes uzglabāšanai. Mūsu lepnums ir profesionālai lietošanai paredzētie maizes naži no zīmola ARCOS. 

Garšvielu un pārtikas piedevu klāstā ir pieejams viss, kas nepieciešamais tekstūras, maizes garšas un krāsas dažādošanai. Aicinām iedziļnāties maizes radīšanas procesā no izejvielām līdz servēšanai!
 
 

Ko meklēt maizes sastāvdaļu tabulās?


Tikai daži no uzturvērtības un sastāvdaļu aspektiem, ko cilvēki meklē receptēs un veikalu plauktos - šķiedrvielu un sāls daudzums, lipeklis, ogļhidrāti, olbaltumvielas, raugs, miltu alternatīvas, maize bez miltiem, glikēmiskais indekss, olbaltumvielas un vegāniska maize.
Kādēļ dažādu mūsdienās populāru diētu piekritēji atsakās no rafinētu kviešu vai pat rudzu miltu maizes uzturā? Izplatīta tendence diētas aspektā ir rūpes par gremošanas sistēmas veselību, tādēļ glutēns jeb lipeklis, kuru satur teju visi tradicionāliem maizes izstrādājumi, ir kļuvis par daudzu dētu tabu. Tiek uzskatīts, ka glutēns apgrūtina gan uzturvielu šķelšanu un uzsūkšanos organismā, gan apgrūtina mūsu zarnu trakta darbību. Ēdiens vienmēr ietekmēs mūsu ikdienas labsajūtu, lai gan lielākā daļa cilvēku nejūt tiešu miltu maizes ietekmi uz organismu. Turklāt, ierasti veikalos nopērkamā maize ir bagāta ar ogļhidrātiem, to skaitā ar cukuru, un satur salīdzinoši maz uzturvielu.


Receptes iedvesmai


ITĀĻU FOKAČA

450 g kviešu miltu
300 g silta ūdens
2 ēd. k. olīveļļa (15 g)
1 tējk. sāls (7 g)
1 ēd. k. brūnā cukura
2 tējk. sausā rauga (14 g)
10 -12 gab. olīvas
rozmarīns (svaigs vai kaltēts)
4 – 5 gab. ķiploka daiviņas
30 gab. ķiršu tomātu


Pagatavošana

Lielā bļodā iesijā miltus, ielej ūdeni un eļļu. Pieber sāli, cukuru un raugu. Sāk maisīt un mīcīt, līdz veidojas viendabīga masa. Maisa vēl aptuveni  5 minūtes, līdz mīkla kļūst gludena, iegūstot satīna spīdumu. Pārkaisa izveidoto mīklas bumbu ar miltiem, apsedz ar dvielīti un atstāj rūgt uz vienu stundu. Mīklu liek uz plāts vai fokačas silikona formā, ar rokām pavelkot un izlīdzinot, lai biezums ir apmēram 2 - 3 cm. Fokačai nav jābūt regulāras formas. Tad pārkaisa ar miltiem, apsedz ar dvielīti un atstāj rūgt vēl 30 minūtes. Pirms cepšanas, ar pirkstiem izveido maizes mīklā iedobumus, liek tajos olīvas, ķiplokus un garšaugus. Pārsmērē maizi ar olīveļļu. Krāsni uzkarsē līdz 230°C, liek tajā plāti un cep aptuveni 20 minūtes. Kad maize izņemta no plīts, apslaka to ar olīveļļu un, apklājot ar dvielīti, ļauj atdzist.


BANĀNU - KOKOSRIEKSTU MAIZE

125 g sviesta
100 g brūnā cukura
3 gab. banānu
1 ēd. k. citronu sulas
2 gab. vistu olas
150 g kokosriekstu miltu
150 g  mandeļu miltu
2 tējk. cepamā pulvera
45 g kokosriekstu skaidiņu
100 g rozīņu

maize maza-08.jpg 613.73 KB

Pagatavošana.

Sviestu izkausē un atdzesē. Saputo olas kopā ar 20 g cukura. Blenderī liek banānus, citronu sulu un atdzesētu sviestu. Bļodā kopā sajauc miltus, cepamo pulveri, kokosriekstu skaidiņas, atlikušo cukuru un žāvētos augļus. Olas samaisa ar banānu masu. Pievieno miltus un maisa līdz izveidojas viendabīga masa. Svarīgi nepārmaisīt. Liek formā, cep 160°C 35-40 minūtes. Griež atdzesētu.
Banānu maize būs drupenāka un trauslāka nekā parastā maize - var baudīt kā uzkodu, lauztu gabaliņos, ar sviesta nazīti uzziežot džemu vai krēmsieru. Maize ir viegli saldena, tādēļ iesakam izvēlēties pašu gatavotus džemus ar samazinātu cukura daudzumu, vai garšās sabalansētos GOOD GOOD džemus bez pievienota cukura - tiem ir tīra ogu un augļu garša (saldināti ar stēviju).


Oriģināla un veselīga deserta iespēja tiem, kuri brokastīs iecienījuši saldākas uzkodas vai meklē alternatīvu našķi starp ēdienreizēm - dateļu nutella no GEMOSS šefpavāres recepšu krājumiem. To gatavo, 150 gramus vārītā un atdzesētā ūdenī izmērcētu dateļu sablendējot kopā ar 15 gramiem kakao pulveri. Var pievienot arī nedaudz dateļu cukuru vai bagātināt tekstūru ar riekstiem un sēkliņām.


BALTMAIZE

17 g sausā rauga
22 g sāls
35 g cukura
1200 g kviešu miltu
150 g eļļas
600 g silta ūdens (~ 30 °C)
1 sauja sēklu (pēc izvēles)

 
Pagatavošana.
Sausās sastāvdaļas samaisa, liek mīklas mīcītājā, pievieno eļļu, ūdeni, liek mīcīties uz vidēja ātruma. Mīklu pārliek ietaukotā bļodā, raudzē siltā vietā zem dvielīša. Var pievienot dažādas sēkliņas, augļus, kurkumu, zaļumus, piešķirot maizei krāsu un aromātu. Veido kukulīšus un vēlreiz raudzē. Cep 180°C 25-30 minūtes. Griež un bauda atdzesētu.

Ja labprāt lieto uzturā baltmaizi, bagātini ar uzturvielām un nepiesātinātajām taukskābēm bagātiem smēriņiem, tā rūpējoties par pilnvērtīgu uzturu. Latvijā ražotais, vegāniskais KALE pesto gatavots no uzturvielam vērtīgā lapu kāposta. Garša un tekstūra ir bagātināta ar mandelēm, rauga pārslām un garšaugiem.

 
Kale pesto teicami garšos arī ar mājās ceptu sēklu maizi (vairāk par sēklu maizi uzzini šeit). Sēklu, riekstu un žāvētu augļu kombināciju vari izvēlēties pats no plašā ZELTA RIEKSTS sortimenta vai arī iegādāties gatavos CAKE&BAKE maisījumus, kuru receptes izstrādājusi GEMOSS vadītāja Ieva Treija kopā ar šefpavāri Inu Poliščenko. Neseno jaunumu klāstā ir ceļtekas sēklu sēnalu pulveris, kas ļauj maizi bez miltiem un glutēna pagatavot vegāniskā versijā - bez olas.


VEGĀNISKA SĒKLU MAIZE (BEZ OLĀM)

620 g dažādu sēklu mikslis (vai Cake&Bake maisījums sēklu maizes cepšanai)
3 ēd. k. ceļtekas sēklu sēnalu pulveris
100 g ūdens
5 ēd. k. vīnogu kauliņu eļļa
sāls šķipsniņa

maize maza-15.jpg 650.91 KB

Pagatavošana.
Samaisa visas sastāvdaļas un nedaudz uzbriedina. Liek maizes formā. Liek iepriekš neuzkarsētā cepeškrāsnī, cep 180°C aptuveni 35 minūtes.
Sēklu maize vislabāk garšos ar dažādiem sieriem, džemiem un sezonālo dārzeņu un zaļumu smēriņiem. Īpaši oriģinālām un veselīgām uzkodām iesakām izmēģināt ar kaņepju sēklu krēmu, kuru ziežot uz maises, var lietot ar svaigiem zaļumiem, avokado un tomātiem.


KAŅEPJU SĒKLU KRĒMS

lazdu rieksti 75 g
nelobītas kaņepju sēklas 100 g
citronu sula 2 ēd.k.
olīveļļa 1 ēd.k.
sāls un pipari pēc garšas

kaņempju krems - Copy.jpg 320.5 KB

Pagatavošana.
Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablenderē vienndabīgā masā. Klāj uz sēklu maizes un bauda kopā ar vegāniskajiem "LifeTree" sieriem, dažāda veida dārzeņiem, piemēram, svaigiem tomātiem un avokado.

 

Formas un veidnes maizes cepšanai - ko izvēlēties?


Cik svarīga ir maizes cepšanas formas materiāls? Vai varētu aizstāt to ar silikona vai keramikas formu maizes cepšanai, ja receptē norādīta metāla forma? Gaiša metāla formas ir labākā izvēle vienmērīgai cepšanai, savukārt, tumšākas krāsas metāli var izraisīt piedegšanu (taču tumšāki ir piemēroti, lai uz maizes iegūtu dziļu, zeltaini brūnu garozu). Alumīnijs ir labāks par nerūsējošo tēraudu, jo tas vienmērīgāk vada siltumu, taču nav ieteicams maizi uzglabāt alumīnija traukos, jo tas reaģē ar produktu un var piešķirt ēdienam metālisku garšu. Šos traukus svarīgi atcerēties ieeļļot pirms mīklas ieklāšanas!

Keramika labi vada siltumu, kas var būt gan priekšrocība, gan trūkums - mīklas, kurās, kurās ir daudz cukura, var piedegt, taču tā ir lielisks materiāls gaišas maizes cepšanai, kurai nav nepieciešam kraukšķīga garoziņa. Stikla un keramikas priekšrocība ir arī tā, ka tas nereaģē ar ēdienu, tāpēc var uzglabāt tieši cepšanas traukā.

formas maizes cepšanai

Ja vēlies būt drošs par to, ka mīkla nepieliks pie cepšanas trauka, vislabākā izvēle būs silikona formas. Silikons kā materiāls ir vājāks siltumvadītājs, un teju neapbrūninās maizes sieniņas - šīs formas būs piemērotākā izvēle gaišai maizei un smalkmaizītēm. Daudzveidīgs silikona veidņu piedāvājums gan izmēru, fan formu ziņā, GEMOSS veikalos pieejams no zīmola SILIKOMART - tās radītas ne tikai maizes izstrādājumu, bet arī šokolādes un musa kūku radīšanai profesionālā konditorejā. 

Pašu gatavota maize ir lieliska ideja dāvanai draugiem un ģimenei. Ērti paņemt līdzi svaigu maizi, kas gatava pasniegšanai, to cepot vienreizlietojamās cepšanas formās, kurās var gatavot gan kukulīšus, gan kēksus. Tās ir karstumizturīgas un atlokāmas ērtākai maizes izņemšanai. Sēklu maizi var cept apaļās, seklās cepšanas formās, kas vienlīdz labi piemērotas arī plātsmaizēm - tad to būs vieglāk servēt pasniegšanai vai izmantot kā kūkas pamatni.


 

Līdzīgas receptes

 
 

Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai

Ābolu sidra etiķis zināms ar labvēlīgo ietekmi uz gremošanas sistēmas darbību, holesterīna un cukura līmeņa kontroli, kā arī veicina sāta sajūtu. Turklāt, ja tam piešķir patīkamas un atsvaidzinošas garšas ar antioksidantiem bagātiem superproduktiem, rezultāts ir īsts labsajūtas eliksīrs.
 
 

Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi

 
 

Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi

 
#recepte 

Veģetārs uzturs: receptes, inovācijas un tendences

Lai grauzdētu riekstu un saldenās vaniļas smarža uzbur svētku noskaņu katrās mājās, piedāvājam pagatavot gaisīgus mandeļu miltu cepumus.