Visi jaunumi

Kafijas šķirnes un izcilas garšas priekšnoteikumi

2021. gada 22. Decembris  
Kafija ir otrais populārākais dzēriens pasaulē - tās vienīgais konkurents ir ūdens. Katru dienu pasaulē tiek izdzertas vairāk nekā 450 miljoni tasīšu šī enerģiju un modrību stimulējošā dzēriena. Tāpat, tā ir arī pasaules otrā vērtīgākā tirdzniecības prece, zaudējot pozīcijas tikai naftas produktiem.
 
Kafijas audzēšanas reģioni un valstis Arabika kafijas pupiņu audzēšanai ir nepieciešami konkrēti klimatiskie apstākļi: augstums virs jūras līmeņa un subtropu klimats. Tas nodrošina precīzu lietus un sausuma periodu sadalījumu, kas ir ļoti svarīgi, lai kafijas augs tiktu pareizi nogatavināts.
 
Pirms iegādājies savu mīļāko kafiju, ir vērts pievērst uzmanību fair trade marķējumiem un veikt izpēti. 
Kafijas augs un pupiņu šķirnes.
Kafija ir mūžzaļa koka sarkanu ogu - kafijas ķiršu - sēklas. Kafijas koks var sasniegt 2,5 metru augstumu. Šodien komerciāli tiek audzēti pazīstamas pamatā divi kafijas pupiņu šķirnes jeb veidi - arabika (Arabica) un robusta kafija (Canephora).
 
Pasaulē ir vairāk nekā 100 šīs sugas augu, bet citi nav piemēroti kafijas gatavošanai. Arabika būs maigākas garšas, bet robusta satur gandrīz divreiz vairāk kofeīna. Lai nu kā, pirmā būs ievērojami dārgāka, jo arabika kafijas koks ir jūtīgāks pret ārējās vides ietekmi (kalnainas subtropu klimata zonas), kamēr robusta šķirnes kafija ražos ogas visu gadu. Robusta šķirne parasti ir izmantota šķīstošās kafijas gatavošanā, bet lielākā daļa globālā kafijas tirgus sastāv no arabika šķirnes pupiņām. 
 
Kafijas garša
 
 
  1. Grauzdējums. Gaiša, vidēja vai stipra grauzdējuma kafija - nosaka tās garšu un aromātu. Gaišāka kafija noteikti būs maigāka. Grauzdējuma pakāpe neietekmē kofeīna saturu pupiņās - izvēlies savai garšas gaumei atbilstošu grauzdējumu.
  2. Kafija bez kofeīna. Zaļām kafijas pupiņām izskalo vismaz 97% kofeīna pirms grauzdēšanas un malšanas. Bezkofeīna kafijas uzturvērtība ir teju identiska parastajai kafijai.
  3. Malšana. Protams, nav viegli zināt, kuram kafijas veidam vai ekstrakcijas metodei nepieciešams rupjāks vai smalkāks malums. Tomēr, var mācīties pēc garšas: pārāk raupji samalta kafija garšos nedaudz skābi, sāļi. Savukārt, pārāk smalki samalta - būs rūgta un "sekla" - tai trūks daudzveidīgas garšas nianses. 
  4. Ūdens kvalitāte. Arvien biežāk ūdens garšas īpašības ir minētas kā svarīgs kafijas garšas noteicējs. Pagatavotās kafijas kvalitāte ir atkarīga no izmantotās ūdens tīrības. Tas nozīmē - gatavojam kafiju ar to pašu ūdeni, kuru izvēlamies slāpju remdēšanai, nevis iztiekam ar krāna ūdeni.
  5. Ūdens temperatūra. Ja gatavojam kafiju mājās, vispareizāk būtu ūdeni tai uzliet aptuveni 90 grādu temperatūrā. Ja tas ir vārošs, tad minūti atdzesē. Otra būtiska detaļa: to uzliet lēni, vienmērīgi un ar pacietību - tā kafijai ļaujot atdot savas īpašības un sniedzot pietiekamu ekstrakcijas ilgumu.
  6. Kafijas brūvēšana. Tas ir process, kurā maltās kafijas pupiņas aplej ar ūdeni, tā ļaujot notikt ekstrakcijai. To var darīt: izmantojot papīra filtru, perkolatoru, franču presi, aero press, mokas kanniņu, espresso iekārtu un citas ierīces, kuru mūsdienās kļūst aizvien vairāk. Dažādiem kafijas malumiem piemērotas atšķirīgas brūvēšanas iekārtas, jo tām ir mainīgs garšas un aromāta ekstrakcijas ilgums.

 

Kafijas grauzdēšana


Līdzīgas receptes

 

Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai

Ābolu sidra etiķis zināms ar labvēlīgo ietekmi uz gremošanas sistēmas darbību, holesterīna un cukura līmeņa kontroli, kā arī veicina sāta sajūtu.
 

Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi

Kokteiļu sezonai sākoties, piedāvājam kokteiļkartēs iekļaut Apelsīnu Spritz, kura pamata sastāvdaļa ir MONIN apelsīnu Spritz sīrups. Izcils kompanjons dzirkstošo dzērienu pagatavošanai!

 

Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi

Radi svētku sajūtu ar ikdienišķām maltītes sastāvdaļām vai iepriecini viesus, kuri atsakās no cukura un saldajiem ēdieniem.

#recepte 

Veģetārs uzturs: receptes, inovācijas un tendences

Lai grauzdētu riekstu un saldās vaniļas smarža uzbur svētku noskaņu katrās mājās, piedāvājam pagatavot gaisīgus mandeļu miltu cepumus.