Āboli salikumā ar karameli ir dievīga apvienība, bet vēl labāk tas viss garšo kopā, ja pievienota Gemoss sortimenta jaunpienācējs - šokolāde ar piena karameli.
Tai piemīt izteikta karameles garša, taču neskatoties uz to, kūka nav pārlieku salda. Ābolu un karameļu musa kūka garšos gan kārumniekiem, gan tiem, kam saldumi nav lielā cieņā, atzīst receptes autore, Gemoss šef-konditore Diāna Ozoliņa.
Kūkas pagatavošanai jāizmanto forma 20 cm diametrā.
Karameļu biskvīts
- 76 g olu baltums
- 76 g cukurs
- (1) 32 g olas
- 65 g olu dzeltenums
- 80 g cukurs (2)
- 15 g sviests 82.5%
- 25 g ūdens
- 46 g milti
- 87 g mandeļu milti
- Olu baltumu sakuļ ar cukuru (1).
- Pagatavo “sausu” karameli no cukura (2), pievieno sviestu, tad ūdeni un uzreiz noņem no karstuma avota. Izkāš caur sietu.
- Sakuļ olas un olu dzeltenumus, samaisa ar karameli un iecilā daļu no olu baltuma masas, tad pievieno visas sausās sastāvdaļas un atlikušo olu baltuma masu.
- Izlīdzina mīklu cepamajā plātī un virsū izkaisa mandeļu drumstalas (skatīt zemāk).
- Cep 170 °C 13-15 min.
Mandeļu drumstalas
- 25 g mandeļu milti
- 25 g brūnais cukurs
- 25 g sviests
- 19 g milti
- 9 g mandeļu šķēlītes
- sāls
- Miksera bļodā ar uzgali “lāpstiņa” samaisa sausās sastāvdaļas ar aukstu sviestu līdz smilšu tekstūrai drumstalās.
- Cep drumstalas 165 °C 10 min.
Amber šokolādes krēms
- 45 g saldais krējums 35% (1)
- 9 g glikozes sīrups
- 2 g želatīns 200 Bloom
- 50 g grauzdētu mandeļu pralinē
- 50 g piena karameles šokolāde
- 82 g saldais krējums 35% (2)
- Izkausē šokolādi un samaisa ar pralinē.
- Sajauc saldo krējumu (1) ar glikozi un pievieno izmērcētu želatīnu.
- Sablendē abas masas kopā.
- Pievieno aukstu saldo krējumu (2) un sablendē.
- Liek ledusskapī uz 24 stundām.
- Pirms lietošanas labi samaisa.
Karameļu mērce
- 150 g cukurs
- 75 g glikozes sīrups
- 210 g saldais krējums
- 1 vaniļas pāksts
- 55 g sviests
- 1 g sāls pārslas
- Pagatavo karameli no glikozes un cukura.
- Pa daļām lej klāt karstu saldo krējumu ar vaniļu un samaisa.
- Pievieno sviestu, sablendē.
- Beigās pievieno sāls pārslas.
- Atdzesē.
Karamelizēti āboli
- 300 g āboli
- 150 g karameļu mērce
- q.s. kanēlis
- Apcep ābolus karameļu mērcē līdz tie kļūst mīksti un karamelizēti.
- Pievieno kanēli.
- Atdzesē.
Amber muss
- 90 g ūdens
- 233 g piena karameles šokolāde
- 75 g grauzdētu mandeļu pasta
- 4 g želatīns 200 Bloom
- 263 g putukrējums
- Izkausē šokolādi un sablendē ar siltu ūdeni 35 °C.
- Tad pievieno grauzdētu mandeļu pastu, sablendē.
- Pievieno izmērcētu želatīnu.
- Beigās iecilā putukrējumu. Lieto uzreiz.
Amber spoguļglazūra
- 150 g ūdens
- 300 g cukurs
- 300 g glikozes sīrups
- 200 g iebiezinātais piens
- 23 g želatīns
- 200 Bloom
- 300 g piena karameles šokolāde
- Uzvāra ūdeni, glikozes sīrupu un cukuru līdz 103 °C.
- Pievieno šo sīrupu iebiezinātam pienam, želatīna masai un šokolādei.
- Nedaudz pagaida, kamēr šokolāde sāks kust un tad sablendē.
- Liek uz 24 stundām ledusskapī 4 °C.
Musa kūkas veidošana
- Liek kopā ābolu un karameļu musa kūku. Vispirms izgriež biskvītu 18 cm diametrā. Izspiež uz tā Amber krēmu no konditorejas maisa un izkārto ābolu daiviņas. Sasaldē.
- Silikona formā vai metāla formā (liek uz silikona paklājiņā un izklāj malas ar acetāta plēvi) 20 cm diametrā lej iekšā Amber šokolādes musu, iespiež iekšā biskvītu ar Amber krēmu un āboliem. Sasaldē.
- Uzsilda glazūru mikroviļņu krāsnī, sablendē un 35 °C siltu pārklāj sasaldēto torti.
- Pirms pasniegšanas torti atlaidina ledusskapī 6-8 stundas.
Pagatavošana
Līdzīgas receptes
Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai
Ābolu sidra etiķis zināms ar labvēlīgo ietekmi uz gremošanas sistēmas darbību, holesterīna un cukura līmeņa kontroli, kā arī veicina sāta sajūtu.
Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi
Kokteiļu sezonai sākoties, piedāvājam kokteiļkartēs iekļaut Apelsīnu Spritz, kura pamata sastāvdaļa ir MONIN apelsīnu Spritz sīrups. Izcils kompanjons dzirkstošo dzērienu pagatavošanai!
Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi
Radi svētku sajūtu ar ikdienišķām maltītes sastāvdaļām vai iepriecini viesus, kuri atsakās no cukura un saldajiem ēdieniem.