APZINĀTS UZTURS UN GARŠU DAUDZVEIDĪBA: “ZELTA RIEKSTA” ZELTA RECEPTES
Apzināts uzturs kļūst arvien populārāks gardēžu vidū, un pat saldumu mīļi kļūst izvēlīgāki, sātīgas kūkas vietā raugās uz veselīgāku versiju. Arvien biežāk dzirdams uzskats, ka tieši produktu daudzveidība ir pamatā organisma kopējai veselībai un ilgtspējai. Teju katram zināms, ka rieksti un sēklas ir bagāti ar nepiesātinātām taukskābēm, šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām, padarot tos par lielisku sabalansēta uztura sastāvdaļu. Rieksti, žāvēti augļi un sēklas tiek uzskatīti par ilgtspējīga uztura “spēkstacijām”, jo tajos ir daudz dažādu organisma funkcijām nozīmīgu un bioloģiski aktīvu savienojumu, kas pabaro mūsu šūnas, bagātina organisma mikrofloru un asina prātu.
Rieksti: ieguvumi veselībai
Rieksti, piemēram, mandeles, valrieksti un Indijas rieksti, ir bagāti ar mono un nepiesātinātajiem un poli nepiesātinātajiem taukiem, kas ir pazīstami kā sirds veselības atbalsta avoti. Regulāra riekstu iekļaušana uzturā tiek saistīta ar samazinātu sirds un asinsvadu slimību risku, pazeminot sliktā holesterīna līmeni un uzlabojot kopējo lipīdu profilu.(1) Pētījumi liecina, ka rieksti satur arī tādus antioksidantus kā E vitamīns, kas palīdz samazināt oksidatīvo stresu, kas ir galvenais novecošanās un hronisku slimību faktors. Turklāt rieksti satur magniju - minerālu, kas nepieciešams pareizai muskuļu un nervu sistēmas darbībai, kā arī šķiedrvielas, kas atbalsta gremošanas darbību un rada ilgstošu sāta sajūtu (2).
Žāvēti augļi: ieguvumi veselībai
dateles, vīģes un žāvētas plūmes un citi žāvētie augļi ir lielisks šķiedrvielu avots, atbalstot gremošanas veselību un palīdzot normalizēt cukura līmeni asinīs. Tie satur arī augstu antioksidantu, tostarp polifenolu, koncentrāciju, kas palīdz cīņā pret iekaisuma veicinātājiem un oksidatīvo stresu. Daži pētījumi pierāda, ka regulāra žāvētu augļu, īpaši rozīņu un žāvētu plūmju, lietošana uzturā var samazināt otrā tipa diabēta risku.(1) Turklāt žāvēti augļi nodrošina būtiskas minerālvielas, piemēram, kāliju, kas atbalsta asinsspiediena regulēšanu, un dzelzi, kas ir svarīga anēmijas profilaksei.(3)
Sēklas: ieguvumi veselībai
Sēklas, piemēram, čia, linsēklas un ķirbju sēklas, ir bagātas ar augu izcelsmes omega-3 taukskābēm, īpaši alfa-linolēnskābi (ALA), kas atbalsta sirds un smadzeņu veselību. Sēklas ir arī teicams šķiedrvielu avots, palīdzot uzlabot gremošanu un uzturēt ilgāku sāta sajūtu. Turklāt daudzveidīgas sēklas apgādā organismu ar svarīgām minerālvielām, piemēram, magniju un cinku, kas atbalsta imunitāti un kaulu veselību.(4) Tāpat kā rieksti, arī sēklas ir bagātas ar antioksidantiem, kas var palīdzēt mazināt iekaisuma procesus organismā un kavēt hronisku slimību attīstību.
Daudzveidība ikdienas uzturā
Jo lielāka ēdiena daudzveidība, jo pateicīgāks būs tavs organisms! Riekstu, žāvētu augļu un sēklu apvienošana ēdienreizēs un daudzveidīgas to kombinācijas vairo sabalansētu makroelementu (veselīgu tauku, olbaltumvielu un šķiedrvielu) bagātību, sniedzot atbalstu organisma vielmaiņai. Pētījumi liecina, ka daudzveidīgām uzturvielām bagātu dabīgu uzkodu iekļaušana uzturā var samazināt sirds slimību, diabēta un aptaukošanās risku, jo tiek uzlabota uztura kvalitāte.(2) Šo uzturvielām bagāto produktu iekļaušana ikdienas uzturā atbalsta ilgtermiņa veselību un palīdzēt samazināt dažādu hronisku slimību risku.
Lai viegli un radoši integrētu uzturvielām bagātās sastāvdaļas ikdienas maltītēs, esam sagatavojuši veselīgu un garšīgu recepšu kolekciju, kuru pamatā izmantoti rieksti, žāvēti augļi un sēklas no ZELTA RIEKSTS plašā sortimenta. Šīs receptes ir GEMOSS kulinārijas profesionāļu izlolotas, rūpēs par veselīgu uzturu un neaizmirstot par daudzpusību garšu. Vai meklē riekstu uzkodas, sātīgas brokastis vai gardu desertu no augu valsts izejvielām, šīs receptes atvieglos riekstu, augļu un sēklu iekļaušanu uzturā.
Seko aizraujošām kulinārijas idejām, kas pilnas ar vērtīgām uzturvielām!
RECEPTES
MĀJĀS GATAVOTA ŽĀVĒTU AUGĻU UN RIEKSTU GRANOLA
30 g kokosriekstu eļļas
šķipsna sāls
300 g auzu pārslu
30 g ķirbju sēklu
30 g saulespuķu sēklu
75 g mandeļu šķēlīšu
115 g žāvētu augļu gabaliņos pēc izvēles
30 g kokosriekstu šķēlīšu
30 g čia sēklu
Kokosriekstu eļļu silda, pievieno kļavu sīrupu, šķipsnu sāls un kanēli. Iemaisa auzu pārslas, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, kokosriekstu šķēlītes un mandeļu šķēlītes, apmaisa, liek uz plāts, kas apklāta ar pergamenta papīru, un cep 160 ºC temperatūrā 10–12 minūtes. Atdzesē, iemaisa linsēklas, čia sēklas un žāvētus augļus
KUKURŪZAS KRĒMZUPA AR KARAMELIZĒTIEM VALRIEKSTIEM
300 g konservētas kukurūzas
30 g sviesta
200 ml piena
200 ml saldā krējuma
20 ml ķirbju sēklu eļļas
80 g valriekstu
20 g lobītu ķirbju sēklu
10 g sviesta
15 ml medus
sāls pēc garšas
Katliņā liek kukurūzu, sviestu, pienu un saldo krējumu. Visu uzvāra, sablendē un izkāš caur sietu. Zupas masu pilda iSi kulinārijas sifonā, kur iepilda vienu CO2 baloniņu. Sifonu sakrata līdz 16 reizēm. Pannā izkausē sviestu, pievieno riekstus un ķirbju sēklas un tos apgrauzdē. Tad pievieno medu un viegli karamelizē riekstus un sēklas. Cepšanas beigās uzkaisa sāli. Zupu ar sifona palīdzību pilda šķīvjos, pārber ar valriekstiem, ķirbju sēklām un ķirbju sēklu eļļu.
ŽĀVĒTU AUGĻU UN RIEKSTU BATONIŅI
80 g mandeļu
80 g makadāmijas riekstu
60 g lazdu riekstu
20 g sezama sēklu
40 g ķirbju sēklu
20 g kaltētu dzērveņu
50 g rozīņu sīrupam
80 g brūnā cukura
40 g medus
40 ml ūdens
Kas ir svarīgi – saglabāt attiecību proporcijas starp riekstiem, augļiem un ogām un sīrupu. Riekstus var aizvietot ar citiem riekstiem vai sēklām, tāpat arī žāvētos augļus izvēlieties tādus, kas jums garšo vislabāk. Bļodā saber visas sēklas, riekstus, žāvētos augļus un ogas. Pagatavo sīrupu. Katliņā liek medu, brūno cukuru un ūdeni un vāra, līdz izveidojies sīrups (vārīšanās temperatūra – aptuveni 112 ºC). Sīrupu lej bļodā pie riekstiem, sēklām un pārējām sastāvdaļām un samaisa. Masu liek silikona formiņās, cep 200 ºC temperatūrā 8 minūtes. Pēc cepšanas atdzesē. Ja batoniņus pasniedz kā dāvanu, tos katru individuāli satin pergamenta papīrā un aptin ar striķīti.
Nedaudz pamainot šo pašu recepti, var pagatavot veselīgas riekstu un augļu trifeles. Tādā gadījumā sīrupu aizvieto ar medu vai agaves sīrupu, bet riekstus un augļus sablendē un saveļ trifeļu lieluma bumbiņās.
ZEMESRIEKSTU SVIESTA UN KAŅEPJU BUMBIŅAS
150 g zemesriekstu sviesta
1 banāns
140 g dateļu bez kauliņiem
30 g saberztu linsēklu
30 g čia sēklu
25 g dateļu cukura
100 g lobītu kaņepju sēklu
Visas sastāvdaļas, izņemot kaņepju sēklas, liek blenderī un sablendē viendabīgā masā. Uz atsevišķa sausa šķīvja uzber lobītas kaņepju sēklas. Ar samitrinātām rokām veļ aptuveni 30 g smagas bumbiņas, ko panē lobītajās kaņepju sēklās. Liek ledusskapī sastingt. Ja neapēd visas uzreiz, uzglabā ledusskapī. Panēšanai var izmantot arī saulespuķu sēklas, kokosriekstu skaidiņas vai drupinātus riekstus.
VEGĀNISKIE CEPUMI BEZ CUKURA UN BEZ GLUTĒNA
200 g sēklu maisījuma
90 g gatava banāna
30 g žāvētu augļu pēc izvēles (piemēram, dateles, plūmes, aprikozes)
Banānu saspaida putrā, žāvētos augļus sagriež mazos gabaliņos. Visu liek bļodā, pievieno sēklu maisījumu un kārtīgi samaisa kopā. No masas veido cepumus sev tīkamā formā. Cep 160ºC temperatūrā 8–10 minūtes.
KOKOSRIEKSTU BUMBIŅAS
300 g kokosriekstu skaidiņu bumbiņām
100 g kokosriekstu skaidiņu bumbiņu panēšanai
220 g nevārīta iebiezinātā piena
80 g maskarpones siera
20–30 mandeles
Visas sastāvdaļas, izņemot skaidiņas, kas paredzētas panēšanai, un riekstus, liek bļodā un samaisa kopā. No iegūtās masas saveļ bumbiņas 20–30 g svarā. Ja ir vēlēšanās, katras bumbiņas viducī iespiež pa mandelei. Bumbiņas apviļā kokosriekstu skaidiņās un liek ledusskapī atdzesēties un sastingt. Pagatavotās bumbiņas gan jāuzglabā ledusskapī, jo to sastāvdaļās ir svaigi produkti.
ŠOKOLĀDES UN PEKANRIEKSTU CEPUMI
30 g sviesta
180 g tumšās šokolādes
1 ola
70 g brūnā cukura
60 g kviešu miltu
5 g cepamā pulvera
2 g sāls
60 g pekanriekstu
Šokolādi ar sviestu izkausē ūdens peldē. Olu saputo kopā ar cukuru. Miltus samaisa ar sāli un cepamo pulveri. Riekstus rupji sasmalcina. Šokolādes un sviesta masu pievieno olas un cukura masai. Pēc tam pievieno un iemaisa sausās sastāvdaļas, arī riekstus. Mīklai jābūt vijīgai un viendabīgai, kas nelīp pie rokām. Cepumu mīklu ietin pārtikas plēvē un liek vismaz uz 30 minūtēm ledusskapī atpūtināt. Kad mīkla atpūtusies, no tās veido cepumus ar konditorejas gredzena palīdzību vai veļ bumbiņas. Formu var veidot arī ar karotes palīdzību.
VEGĀNISKĀ CITRONU “SIERA” KŪKA
250 g Indijas riekstu
180 g dateļu
150 g lazdu riekstu
150 g kokosriekstu eļļas
5 g vaniļas ekstrakta
70 g La Fruitiere citronu sulas biezeņa
100 g svaigu ogu kūkas dekorēšanai
10 g sublimētu ziedu kūkas dekorēšanai
Indijas riekstus noskalo aukstā ūdenī, aplej ar tīru aukstu ūdeni un atstāj izmirkt. Labāk to izdarīt iepriekšējā dienā vai pāris stundu pirms kūkas gatavošanas. Pagatavo kūkas pamatni. Dateles un sausus, nemērcētus lazdu riekstus liek blenderī, sablendē viendabīgā masā. Kad masa gatava, to ieklāj kūkas formā, kas izklāta ar cepamo papīru, lai masa nepielīp. Indijas riekstus, citronu sulas biezeni, kļavu sīrupu, vaniļas ekstraktu un kokosriekstu eļļu, laima sulu un miziņas liek blenderī un blendē, kamēr masa kļūst krēmīga un viendabīga. Krēma masu lej pāri kūkas formai, liek ledusskapī atdzesēties un sastingt. Dekorē ar svaigām ogām un sublimētiem ziediem. Rieksti vispirms ir jāizmērcē, tad tie paliek mīksti un šādi atveras vērtīgie vitamīni riekstos. Pirms mērcēšanas riekstus noskalo aukstā, nevis siltā ūdenī. Tādējādi saglabājas vērtīgās uzturvielas.
“Zelta Rieksts” ir Latvijā radīts zīmols ar teju 30 gadu vēsturi. Par galveno izvirzot kvalitāti un garšu daudzveidību, kopš 1996. gada visā pasaulē meklējam augstākā labuma riekstus, sēklas un žāvētos augļus, lai nodrošinātu kvalitatīvu produkciju veselīgam un pilnvērtīgam uzturam. Katrs produkts ir rūpīgi piemeklēts, atlasīts un fasēts SIA GEMOSS ražotnē, ko apliecina BRCGS sertifikāts.
Līdzīgas receptes
Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai
Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi
Kokteiļu sezonai sākoties, piedāvājam kokteiļkartēs iekļaut Apelsīnu Spritz, kura pamata sastāvdaļa ir MONIN apelsīnu Spritz sīrups. Izcils kompanjons dzirkstošo dzērienu pagatavošanai!
Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi
Radi svētku sajūtu ar ikdienišķām maltītes sastāvdaļām vai iepriecini viesus, kuri atsakās no cukura un saldajiem ēdieniem.