Visi jaunumi

APZINĀTS UZTURS UN GARŠU DAUDZVEIDĪBA: “ZELTA RIEKSTA” ZELTA RECEPTES

2024. gada 17. Oktobris  
 

Apzināts uzturs kļūst arvien populārāks gardēžu vidū, un pat saldumu mīļi kļūst izvēlīgāki, sātīgas kūkas vietā raugās uz veselīgāku versiju. Arvien biežāk dzirdams uzskats, ka tieši produktu daudzveidība ir pamatā organisma kopējai veselībai un ilgtspējai. Teju katram zināms, ka rieksti un sēklas ir bagāti ar nepiesātinātām taukskābēm, šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām, padarot tos par lielisku sabalansēta uztura sastāvdaļu. Rieksti, žāvēti augļi un sēklas tiek uzskatīti par ilgtspējīga uzturaspēkstacijām”, jo ​​tajos ir daudz dažādu organisma funkcijām nozīmīgu un bioloģiski aktīvu savienojumu, kas pabaro mūsu šūnas, bagātina organisma mikrofloru un asina prātu. 

  

Rieksti: ieguvumi veselībai 

Rieksti, piemēram, mandeles, valrieksti un Indijas rieksti, ir bagāti ar mono un nepiesātinātajiem un poli nepiesātinātajiem taukiem, kas ir pazīstami sirds veselības atbalsta avoti. Regulāra riekstu iekļaušana uzturā tiek saistīta ar samazinātu sirds un asinsvadu slimību risku, pazeminot sliktā holesterīna līmeni un uzlabojot kopējo lipīdu profilu.(1)  Pētījumi liecina, ka rieksti satur arī tādus antioksidantus E vitamīns, kas palīdz samazināt oksidatīvo stresu, kas ir galvenais novecošanās un hronisku slimību faktors. Turklāt rieksti satur magniju - minerālu, kas nepieciešams pareizai muskuļu un nervu sistēmas darbībai, arī šķiedrvielas, kas atbalsta gremošanas darbību un rada ilgstošu sāta sajūtu (2). 

 

Žāvēti augļi: ieguvumi veselībai 

dateles, vīģes un žāvētas plūmes un citi žāvētie augļi ir lielisks šķiedrvielu avots, atbalstot gremošanas veselību un palīdzot normalizēt cukura līmeni asinīs. Tie satur arī augstu antioksidantu, tostarp polifenolu, koncentrāciju, kas palīdz cīņā pret iekaisuma veicinātājiem un oksidatīvo stresu. Daži pētījumi pierāda, ka regulāra žāvētu augļu, īpaši rozīņu un žāvētu plūmju, lietošana uzturā var samazināt otrā tipa diabēta risku.(1) Turklāt žāvēti augļi nodrošina būtiskas minerālvielas, piemēram, kāliju, kas atbalsta asinsspiediena regulēšanu, un dzelzi, kas ir svarīga anēmijas profilaksei.(3)  

 

Sēklas: ieguvumi veselībai 

Sēklas, piemēram, čia, linsēklas un ķirbju sēklas, ir bagātas ar augu izcelsmes omega-3 taukskābēm, īpaši alfa-linolēnskābi (ALA), kas atbalsta sirds un smadzeņu veselību. Sēklas ir arī teicams šķiedrvielu avots, palīdzot uzlabot gremošanu un uzturēt ilgāku sāta sajūtu. Turklāt daudzveidīgas sēklas apgādā organismu ar svarīgām minerālvielām, piemēram, magniju un cinku, kas atbalsta imunitāti un kaulu veselību.(4) Tāpat rieksti, arī sēklas ir bagātas ar antioksidantiem, kas var palīdzēt mazināt iekaisuma procesus organismā un kavēt hronisku slimību attīstību. 

  

Daudzveidība ikdienas uzturā 

Jo lielāka ēdiena daudzveidība, jo pateicīgāks būs tavs organisms! Riekstu, žāvētu augļu un sēklu apvienošana ēdienreizēs un daudzveidīgas to kombinācijas vairo sabalansētu makroelementu (veselīgu tauku, olbaltumvielu un šķiedrvielu) bagātību, sniedzot atbalstu organisma vielmaiņai. Pētījumi liecina, ka daudzveidīgām uzturvielām bagātu dabīgu uzkodu iekļaušana uzturā var samazināt sirds slimību, diabēta un aptaukošanās risku, jo tiek uzlabota uztura kvalitāte.(2) Šo uzturvielām bagāto produktu iekļaušana ikdienas uzturā atbalsta ilgtermiņa veselību un palīdzēt samazināt dažādu hronisku slimību risku. 

Lai viegli un radoši integrētu uzturvielām bagātās sastāvdaļas ikdienas maltītēs, esam sagatavojuši veselīgu un garšīgu recepšu kolekciju, kuru pamatā izmantoti rieksti, žāvēti augļi un sēklas no ZELTA RIEKSTS plašā sortimenta. Šīs receptes ir GEMOSS kulinārijas profesionāļu izlolotas, rūpēs par veselīgu uzturu un neaizmirstot par daudzpusību garšu. Vai meklē riekstu uzkodas, sātīgas brokastis vai gardu desertu no augu valsts izejvielām, šīs receptes atvieglos riekstu, augļu un sēklu iekļaušanu uzturā 

Seko aizraujošām kulinārijas idejām, kas pilnas ar vērtīgām uzturvielām! 

 

RECEPTES 

MĀJĀS GATAVOTA ŽĀVĒTU AUGĻU UN RIEKSTU GRANOLA 

75 ml agaves sīrupa  

šķipsna sāls   

300 g auzu pārslu  

30 g ķirbju sēklu  

115 g žāvētu augļu gabaliņos pēc izvēles  

  

Kokosriekstu eļļu silda, pievieno kļavu sīrupu, šķipsnu sāls un kanēli. Iemaisa auzu pārslas, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, kokosriekstu šķēlītes un mandeļu šķēlītes, apmaisa, liek uz plāts, kas apklāta ar pergamenta papīru, un cep 160 ºC temperatūrā 10–12 minūtes. Atdzesē, iemaisa linsēklas, čia sēklas un žāvētus augļus 

  

KUKURŪZAS KRĒMZUPA AR KARAMELIZĒTIEM VALRIEKSTIEM 

30 g sviesta  

200 ml piena  

200 ml saldā krējuma  

80 g valriekstu  

10 g sviesta  

15 ml medus  

sāls pēc garšas  

  

Katliņā liek kukurūzu, sviestu, pienu un saldo krējumu. Visu uzvāra, sablendē un izkāš caur sietu. Zupas masu pilda iSi kulinārijas sifonā, kur iepilda vienu CO2 baloniņu. Sifonu sakrata līdz 16 reizēm. Pannā izkausē sviestu, pievieno riekstus un ķirbju sēklas un tos apgrauzdē. Tad pievieno medu un viegli karamelizē riekstus un sēklas. Cepšanas beigās uzkaisa sāli. Zupu ar sifona palīdzību pilda šķīvjos, pārber ar valriekstiem, ķirbju sēklām un ķirbju sēklu eļļu. 

 

 

ŽĀVĒTU AUGĻU UN RIEKSTU BATONIŅI  

80 g mandeļu  

60 g lazdu riekstu  

20 g sezama sēklu  

40 g medus  

40 ml ūdens 

  

Kas ir svarīgisaglabāt attiecību proporcijas starp riekstiem, augļiem un ogām un sīrupu. Riekstus var aizvietot ar citiem riekstiem vai sēklām, tāpat arī žāvētos augļus izvēlieties tādus, kas jums garšo vislabāk. Bļodā saber visas sēklas, riekstus, žāvētos augļus un ogas. Pagatavo sīrupu. Katliņā liek medu, brūno cukuru un ūdeni un vāra, līdz izveidojies sīrups (vārīšanās temperatūraaptuveni 112 ºC). Sīrupu lej bļodā pie riekstiem, sēklām un pārējām sastāvdaļām un samaisa. Masu liek silikona formiņās, cep 200 ºC temperatūrā 8 minūtes. Pēc cepšanas atdzesē. Ja batoniņus pasniedz dāvanu, tos katru individuāli satin pergamenta papīrā un aptin ar striķīti. 

Nedaudz pamainot šo pašu recepti, var pagatavot veselīgas riekstu un augļu trifeles. Tādā gadījumā sīrupu aizvieto ar medu vai agaves sīrupu, bet riekstus un augļus sablendē un saveļ trifeļu lieluma bumbiņās. 

 

  

ZEMESRIEKSTU SVIESTA UN KAŅEPJU BUMBIŅAS 

1 banāns  

30 g čia sēklu  

25 g dateļu cukura  

  

Visas sastāvdaļas, izņemot kaņepju sēklas, liek blenderī un sablendē viendabīgā masā. Uz atsevišķa sausa šķīvja uzber lobītas kaņepju sēklas. Ar samitrinātām rokām veļ aptuveni 30 g smagas bumbiņas, ko panē lobītajās kaņepju sēklās. Liek ledusskapī sastingt. Ja neapēd visas uzreiz, uzglabā ledusskapī. Panēšanai var izmantot arī saulespuķu sēklas, kokosriekstu skaidiņas vai drupinātus riekstus 

 

 

VEGĀNISKIE CEPUMI BEZ CUKURA UN BEZ GLUTĒNA 

200 g sēklu maisījuma  

90 g gatava banāna  

30 g žāvētu augļu pēc izvēles (piemēram, dateles, plūmes, aprikozes) 

  

Banānu saspaida putrā, žāvētos augļus sagriež mazos gabaliņos. Visu liek bļodā, pievieno sēklu maisījumu un kārtīgi samaisa kopā. No masas veido cepumus sev tīkamā formā. Cep 160ºC temperatūrā 8–10 minūtes. 

 

 

KOKOSRIEKSTU BUMBIŅAS 

300 g kokosriekstu skaidiņu bumbiņām 

100 g kokosriekstu skaidiņu bumbiņu panēšanai  

220 g nevārīta iebiezinātā piena  

80 g maskarpones siera  

20–30 mandeles 

  

Visas sastāvdaļas, izņemot skaidiņas, kas paredzētas panēšanai, un riekstus, liek bļodā un samaisa kopā. No iegūtās masas saveļ bumbiņas 20–30 g svarā. Ja ir vēlēšanās, katras bumbiņas viducī iespiež pa mandelei. Bumbiņas apviļā kokosriekstu skaidiņās un liek ledusskapī atdzesēties un sastingt. Pagatavotās bumbiņas gan jāuzglabā ledusskapī, jo to sastāvdaļās ir svaigi produkti.   

 

  

ŠOKOLĀDES UN PEKANRIEKSTU CEPUMI 

30 g sviesta  

1 ola  

60 g kviešu miltu  

5 g cepamā pulvera  

2 g sāls  

60 g pekanriekstu 

 

Šokolādi ar sviestu izkausē ūdens peldē. Olu saputo kopā ar cukuru. Miltus samaisa ar sāli un cepamo pulveri. Riekstus rupji sasmalcina. Šokolādes un sviesta masu pievieno olas un cukura masai. Pēc tam pievieno un iemaisa sausās sastāvdaļas, arī riekstus. Mīklai jābūt vijīgai un viendabīgai, kas nelīp pie rokām. Cepumu mīklu ietin pārtikas plēvē un liek vismaz uz 30 minūtēm ledusskapī atpūtināt. Kad mīkla atpūtusies, no tās veido cepumus ar konditorejas gredzena palīdzību vai veļ bumbiņas. Formu var veidot arī ar karotes palīdzību. 

 

 

VEGĀNISKĀ CITRONU “SIERA” KŪKA 

250 g Indijas riekstu  

180 g dateļu  

150 g lazdu riekstu  

5 g vaniļas ekstrakta  

70 g La Fruitiere citronu sulas biezeņa  

100 ml kļavu vai agaves sīrupa sula un rīvētas miziņas no 2 laimiem  

100 g svaigu ogu kūkas dekorēšanai  

10 g sublimētu ziedu kūkas dekorēšanai 

  

Indijas riekstus noskalo aukstā ūdenī, aplej ar tīru aukstu ūdeni un atstāj izmirkt. Labāk to izdarīt iepriekšējā dienā vai pāris stundu pirms kūkas gatavošanas. Pagatavo kūkas pamatni. Dateles un sausus, nemērcētus lazdu riekstus liek blenderī, sablendē viendabīgā masā. Kad masa gatava, to ieklāj kūkas formā, kas izklāta ar cepamo papīru, lai masa nepielīp. Indijas riekstus, citronu sulas biezeni, kļavu sīrupu, vaniļas ekstraktu un kokosriekstu eļļu, laima sulu un miziņas liek blenderī un blendē, kamēr masa kļūst krēmīga un viendabīga. Krēma masu lej pāri kūkas formai, liek ledusskapī atdzesēties un sastingt. Dekorē ar svaigām ogām un sublimētiem ziediem. Rieksti vispirms ir jāizmērcē, tad tie paliek mīksti un šādi atveras vērtīgie vitamīni riekstos. Pirms mērcēšanas riekstus noskalo aukstā, nevis siltā ūdenī. Tādējādi saglabājas vērtīgās uzturvielas. 

 

 

 

“Zelta Riekstsir Latvijā radīts zīmols ar teju 30 gadu vēsturi. Par galveno izvirzot kvalitāti un garšu daudzveidību, kopš 1996. gada visā pasaulē meklējam augstākā labuma riekstus, sēklas un žāvētos augļus, lai nodrošinātu kvalitatīvu produkciju veselīgam un pilnvērtīgam uzturam. Katrs produkts ir rūpīgi piemeklēts, atlasīts un fasēts SIA GEMOSS ražotnē, ko apliecina BRCGS sertifikāts. 

 
 
 

 

 


Līdzīgas receptes

 

Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai

Ābolu sidra etiķis zināms ar labvēlīgo ietekmi uz gremošanas sistēmas darbību, holesterīna un cukura līmeņa kontroli, kā arī veicina sāta sajūtu.
 

Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi

Kokteiļu sezonai sākoties, piedāvājam kokteiļkartēs iekļaut Apelsīnu Spritz, kura pamata sastāvdaļa ir MONIN apelsīnu Spritz sīrups. Izcils kompanjons dzirkstošo dzērienu pagatavošanai!

 

Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi

Radi svētku sajūtu ar ikdienišķām maltītes sastāvdaļām vai iepriecini viesus, kuri atsakās no cukura un saldajiem ēdieniem.

#recepte 

Veģetārs uzturs: receptes, inovācijas un tendences

Lai grauzdētu riekstu un saldās vaniļas smarža uzbur svētku noskaņu katrās mājās, piedāvājam pagatavot gaisīgus mandeļu miltu cepumus.