Mēs, gemosieši, zinām, ka katra garšīga recepte sākas ar stāstu, un katrs stāsts - ar cilvēku. Ziemassvētkus gaidot, modinām mūsu mīļāko svētku tradīciju - iepazīstinām ar mūsu kolēģiem un viņu mīļākajiem ēdieniem. Lai gan šie stāsti ir par iedvesmu virtuvē, daudz vairāk tie vēsta par iedvesmojošiem cilvēkiem. Aicinām ielūkoties talantīgās personībās un unikālos raksturos un pamanīt to aizrautību, kas gemosiešus padara par ģimeni. Katrs no mums pievieno savu unikālo garšu lielajam Gemoss svētku galdam!
Kevins
Madara
Māris
Jānis
Hanna
Romāns
Kopā ar Romānu var doties atklāt visus Gemoss Tehnikas nodaļas dārgumus. Līdzās sportam un ģimenes dzīvei, kulinārija ir viņa sirdslieta. Kā pats saka, tieši degsme virzīties uz priekšu un interese par nozari ir profesionālās izaugsmes pamatā – ne velti mūsu klienti Romānu slavē par labu padomu, aizrautību un zināšanām, kamēr viņa pozitīvā enerģija piešķir jaudu katram darbam, kam viņš ķeras klāt. “Ikdienas steigā un rutīnā bieži aizmirstam novērtēt vienkāršas lietas. Ir tik labi sanākt kopā ar ģimeni, ar bērniem, un pēc gluži vienkāršas receptes radīt kaut ko skaistu! Bieži ir tā, ka pats gardākais ir pavisam vienkāršs - par to arī ir šis našķis! Turklāt čiekuru gatavošana ir iepriecinošs process bērniem. ”Gemosieši saka, ka labāku kolēģi nevar vēlēties, un aicina ņemt piemēru no Romāna – ja dara ar prieku un aizrautību un ja dara kopā, tad rezultāts priecēs visus!
ČIEKURI
Skārdene kondensētā piena ar cukuru
30 g sviesta
200 g smilšu cepumu
1 ½ ēd.k. kakao pulvera
200 g šokolādes brokastu pārslas (apļveida “lāpstiņas” formā)
kokosriekstu skaidiņas
pūdercukurs un rozmarīna zariņi dekorēšanai
Mīkstu sviestu un kakao iemaisa iebiezinātajā pienā, cepumus sasmalcina un ber klāt iebiezinātā piena masai. Kārtīgi sajauc, līdz veidojas viegli stingra, taču mitra masa. Veido ap 30 g piciņas (konusveidīgu čiekura pamatni). Daļu cepumu masā var aizstāt ar magoņu sēkliņām, rūpīgi smalcinātiem riekstiem vai žāvētiem augļiem (izvēles daudzveidība no Zelta Rieksts sortimenta), taču jāpieskata, lai masa nav pārāk bieza vai sausa. Apkārt pamatnei sasprauž brokastu pārslas kā čiekura zvīņas. Uz šķīvja ber kokosa skaidiņas un kārto uz tām čiekurus. Dekorē šķīvi ar rozmarīna zariņiem un viegli pārkaisa ar pūdercukuru. Gatavs – prieks acīm, sirdij un vēderam!
Andris
Ieva
Ievas mazbērni tagad ir aptuveni tādā vecumā, kādā bija viņas bērni tad, kad sāka augt Gemoss. Toreiz bija gan citādas kulinārijas tendences, gan citādas iespējas. Šodien Ievas ģimene labprāt ļaujas gan garšas eksperimentiem, gan paši izvēlas veselīgu, vēlams vietējo zemnieku ražotu pārtiku: “Ēdam to, ko daba katrā sezonā mums dod. Ziemā tās vairāk ir dažādas saknes – tā ir ēduši mūsu senči, un tā ēdam arī mēs.” Taču, kopš Ieva ir kļuvusi par vecmāmiņu, vienmēr jādomā arī par to, vai ēdiens garšos mazbērniem.
Cūkas pavēderes gatavošanas metode aizgūta no šefpavāra Māra Jansona, un tā aizvien reizi gadā ar mainīgām piedevām tiek likta uz ģimenes svētku galda.
KRĀSNĪ CEPTI DĀRZEŅI AR GRAUDAUGIEM UN KRAUKŠĶĪGU CŪKAS PAVĒDERI
“Man patīk, ka šajā receptē teju visu var un vajag gatavot iepriekšējā dienā, jo tad viesus sagaidu bez lieka satraukuma. Vakarā vairākus cūkas pavēderes gabalus bagātīgi ieziežu ar gaļai piemērotām garšvielām un sāli. Lieku uz pannas un apcepu cepeškrāsnī ~20 minūtes 200 - 220°C grādu temperatūrā. Samazinu karstumu līdz 100°C grādiem un cepu visu nakti (6-8 stundas). No rīta izņemu no krāsns un lieku virsū otru pannu, kuru noslogoju ar visiem virtuves katliņiem, pilniem ar ūdeni, vai ar svaru bumbu. Tā visi liekie tauki tiks izspiesti, un paliek liesa, mīksta gaļa ar kraukšķīgu ādiņu.
Uzvāru kvinoju un turku zirņus (izmērcēju tos iepriekšējā vakarā), nomizoju bietes, pastinakus, burkānus un cepu tos krāsnī, vispirms ierīvējot ar ķiploka daiviņām, garšaugu sāli un olīveļļu.
Īsi pirms pasniegšanas, keramikas cepešpannā kārtoju novārīto kvinoju, sajauktu ar turku zirņiem, žāvētām melnajām plūmēm un nedaudz buljonu mitrumam. Pa virsu kārtoju dārzeņus un šķēlēs sagrieztu cūkas pavēderi. Lieku krāsnī, lai viss savā starpā “sadraudzējas” uz ~20 minūtēm. Izņemot no krāsns, pāri kaisu svaigus vai kaltētus zaļumus, bet varbūt arī nē - ja, nu, mazbērniem nepatiks."
Lai svētkos prieks kopā būt!
Līdzīgas receptes
Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai
Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi
Kokteiļu sezonai sākoties, piedāvājam kokteiļkartēs iekļaut Apelsīnu Spritz, kura pamata sastāvdaļa ir MONIN apelsīnu Spritz sīrups. Izcils kompanjons dzirkstošo dzērienu pagatavošanai!
Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi
Radi svētku sajūtu ar ikdienišķām maltītes sastāvdaļām vai iepriecini viesus, kuri atsakās no cukura un saldajiem ēdieniem.