Visi jaunumi

IEDVESMOJIES NO GEMOSS KOMANDAS SVĒTKU RECEPTĒM

2024. gada 18. Decembris  

Mēs, gemosieši, zinām, ka katra garšīga recepte sākas ar stāstu, un katrs stāsts - ar cilvēku. Ziemassvētkus gaidot, modinām mūsu mīļāko svētku tradīciju - iepazīstinām ar mūsu kolēģiem un viņu mīļākajiem ēdieniem. Lai gan šie stāsti ir par iedvesmu virtuvē, daudz vairāk tie vēsta par iedvesmojošiem cilvēkiem. Aicinām ielūkoties talantīgās personībās un unikālos raksturos un pamanīt to aizrautību, kas gemosiešus padara par ģimeni. Katrs no mums pievieno savu unikālo garšu lielajam Gemoss svētku galdam!

Kevins

Modinām skaistākās Ziemassvētku gaidīšanas laika tradīcijas – lepojamies ar lieliskiem kolēģiem un dalāmies ar viņu iemīļotākajām receptēm.
Kevins mūsu komandā sagaidīs jau desmitos Ziemassvētkus! Kolēģi stāsta, ka tieši viņš plašajā sortimentā prot atrast pat vissīkāko konditorejas uzgali – viņam vienīgajam ir dots atbildīgais uzdevums komplektēt piegādes no mūsu lielā veikala uz mazāko veikalu plauktiem. Šķietami neizsīkstošs dzīvesprieks, kārtības mīlestība, atsaucība un sirsnība ir Kevina īpašības, kuras kolēģi novērtē visvairāk. Šovasar mēs īpaši priecājāmies par svinētajām kāzām - ar savu brīnišķīgo sievu Kevins iepazinās tieši Gemoss! 
 
MŪSU ĢIMENES "GO-TO" TUNČMAIZĪTES
 
maize "ciabatta"
135 g tuncis savā sulā no GEMOSS COLLECTION
~50 g saulē kaltētu tomātu
8-12 šķēlītes marinētu halapenjo piparu no GEMOSS COLLECTION
2 cieti vārītas olas
1/2 sarkanā sīpola
30-50 g majonēzes
 
Tuncim nolej sulu un sadali mazākos gabaliņos. Olas un tomātus sagriez nelielos kubiņos, halapenjo un sīpolus – sakapā. Visu liec bļodā, pievieno majonēzi un labi sajauc. Maizi sagriez šķēlēs, viegli apgrauzdē un kārto uz tām salātus. Ja vēlies, dekorē ar svaigiem zaļumiem. Lai garšīgi svētki! 
 
Šķīvis: Steelite Performance Impressions
 

Madara

 
Madara ir “labais gariņš”, bez kuras smaida un enerģijas nav iedomājamas Gemoss veikalu aizkulises. Sirds, prāts un rokas – pareizajā vietā, draudzene ar lielo D, atrisina problēmas vēl pirms tās radušās un neliedz gudru padomu – tā Madaru raksturo kolēģi.
 
Nereti viņa priecē kolēģus arī ar pašas gatavotiem gardumiem, un stāsta: “Mana mamma kādreiz bija konditore, tagad gan tas viņai ir tikai hobijs. Viņas skaļi izteiktais sapnis ir, ka es šo hobiju no viņas pārņemšu, tādēļ vismaz svētkos kolēģus cienāju ar šīm, pēc mammas receptes gatavotajām, kūciņām.”
 
SMILŠU MĪKLAS GROZIŅI
 
250 g margarīna
300 g cukura
3-4 glāzes miltu
2 olas
 
Uz tīras galda virsmas aplī ber miltus, pa vidu liek margarīnu, olas un cukuru. Pamazām no ārmalām iemīca līdz veidojas vijīga masa, pieberot vēl miltus, ja nepieciešams. Ņem nelielas mīklas piciņas un pa vienai klāj groziņu formās. Liek 180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī, cep kamēr brūni. Kad groziņi gatavi, tad, apmetot formiņu, izkritīs paši (vislabāk to darīt uzreiz, kad tikai pavisam nedaudz atdzisuši).
 
Krēms:
30 g sviesta istabas temperatūrā
397 g skārdene iebiezinātā piena ar cukuru
vanilīna šķipsniņa
 
pārtikas krāsvielas šķipsniņa no FOOD COLOURS
Bļodā liek sviestu, iebiezināto pienu, vanilīnu un kuļ ar mikseri, līdz veidojas stingra masa. Pievieno krāsvielu un kad iegūta viendabīga krāsa, krēmu liek konditorejas maisā.
 
Groziņu pildīšana:
Vārīts iebiezinātais piens ar cukuru
Ievārījums (pēc izvēles, bet skābāks būs garšīgāk)
 
Groziņā liek vārīto iebiezināto pienu, tad karoti ievārījuma, secīgi no konditorejas maisa ar izvēlēto uzgali izspiež krēmu un dekorē pēc ieskatiem. Madara dekorē ar Ziemassvētku formiņām izlietām no šokolādes un vafeļu lapiņām no FLORENSUC.
 
Kūku paliktnis: BORGONOVO
 

Māris

 
Jautāts, cik gadus jau darbojas Gemoss, Māris Zāle atbild domīgi: “mm... divdesmit... trīs!” Māri būs saticis teju katrs, kurš reiz grozījies ap Mūkusalas ielas veikala trauku kolekcijām. Šarms, dzīvesprieks un apburoši labestīgs smaids nav Māra vienīgās brīnumiezīmes. Studējis pārtikas tehnologos, strādājis restorāna virtuvē, maizes ceptuvē, krogā un, patiesi, arī lidostas drošības dienestā! Mēs ļoti lepojamies, ka Māris ir mūsu komandā arī tādēļ, ka viņa zināšanas ir nenovērtējamas gan mums, gan klientiem – Māra pieredze bieži ļauj no pusvārda saprast tik dažādās kulinārijas profesionāļu vajadzības un atrast risinājumu jebkurai situācijai.
 
Māra recepte reiz tapusi nejauši – “kad vajag kūku, bet mājās nekā nav". Tā tomēr izrādījās ļoti garšīga, un, lai gan ko līdzīgu citi jau ir radījuši, tieši šādu kūku - ne!
 
ADVENTES KŪKA ĢIMENEI
 
800 g smilšu mīklas
Smilšu mīklu klāj 28 cm formā, aptuveni 0,5 cm biezumā. Mīklu, kas paliek pāri, savirpina stienīšos un liek saldētavā.
Vārītā krēma pagatavošanai:
3 olu dzeltenumi
250 ml piena
ēdamkarote kviešu miltu
vaniļas cukurs
cukurs (pēc garšas)
 
Katliņā puto olu dzeltenumus ar cukuru, vaniļas cukuru un pievieno miltus. Kad cukurs izkusis, citā katliņā uzkarsē pienu un pakāpeniski, nepārtraukti maisot, to pievieno saputotajiem dzeltenumiem. Kad karsētais piens iejaukts, atkal liek sildīties, līdz krēms uzmet burbuli. Atdzesē un vienmērīgi klāj formā pāri smilšu mīklai.
 
Pildījumam:
5 skābi āboli
3 olu baltumi
cukurs (pēc garšas)
kanēlis
 
Sarīvē ābolus, iemaisa cukuru un kanēli, tad iecilā putoto olu baltumu. Liek formā pāri vārītā krēma kārtai. Visbeidzot ar rīvi sarīvē un pārber sasaldēto mīklu.
 
Cep 180-200 °C temperatūrā aptuveni 50 minūtes.
 

Jānis

Kā Jānis Melnis raksturo kolēģi, viņš esot kā gondoljers Venēcijas kanālos – miers, pārliecinātība, stratēģisks prāts un ātri risinājumi! Būdams kaislīgs kulinārijas tendenču sekotājs un jaunu garšu meklētājs, viņa ieteikumi par profesionālās virtuves aktualitātēm tiek cienīti un ņemti vērā arī Gemoss sortimenta izvēlē. Pats Jānis saka, ka iepriecinošākā darba daļa ir ieviest un strādāt ar veselīgiem dabas produktiem: “Tas ir gandarījums dot cilvēkiem kaut ko patiešām vērtīgu!” Ģimenes cilvēks un izsmalcināts gardēdis arī mājas virtuvē - radošiem izaicinājumiem Jāni iedvesmo tādi pasaules vadošie šefpavāri kā Heston Blumenthal, Chris Young un citi.
 
Šī recepte ķirbju ražas laikā noskatīta interneta dzīlēs un Jāņa ģimenē baudīta jau ne reizi vien.
 
ĶIRBIS
 
½ sviesta ķirbja
25 g sviesta vai gī sviesta
timiāns un sāls
 
Ķirbi griež uz pusēm un nomizo. Liek uz galda virsmas ar pārgriezto sānu uz leju un no virspuses veido iegriezumus 3-4 mm intervālā, gandrīz līdz pašai lejai (1 cm dziļumā atstāj nesagrieztu, pēc “hasselback” metodes). Ērtībai var izmantot koka karoti, noguldot to ķirbim vienā vai abos sānos tā, lai nazis pret to atdurtos un nepārgrieztu ķirbi uz pusēm. Sviestu izkausē, pārklāj to ķirbim un pārkaisa ar timiānu un sāli. Atkarībā no ķirbja izmēra , cep 45-60 minūtes 160°C līdz ķirbis kļūst pavisam mīksts.
 
Pasniegšanai:
150 g fetas siera
300 g turku jogurta
1 ķiploka daiviņa
1 sauja piparmētru
sāls un pipari
 
Zelta Rieksts lazdu rieksti, pekanrieksti un pistācijas
Fetas sieru ar karoti saspaida kopā ar turku jogurtu, pievieno rīvētu ķiploku, sasmalcinātu piparmētru, sāli un piparus. Visu samaisa un servē kā pamatslāni zem ķirbja. Uz pannas apgrauzdē lazdu riekstus, pistācijas un pekanriekstus. Ar nazi sakapā un pārkaisa pāri ķirbim.
 

Hanna

 

Kopā ar Romānu var doties atklāt visus Gemoss Tehnikas nodaļas dārgumus. Līdzās sportam un ģimenes dzīvei, kulinārija ir viņa sirdslieta. Kā pats saka, tieši degsme virzīties uz priekšu un interese par nozari ir profesionālās izaugsmes pamatā – ne velti mūsu klienti Romānu slavē par labu padomu, aizrautību un zināšanām, kamēr viņa pozitīvā enerģija piešķir jaudu katram darbam, kam viņš ķeras klāt. “Ikdienas steigā un rutīnā bieži aizmirstam novērtēt vienkāršas lietas. Ir tik labi sanākt kopā ar ģimeni, ar bērniem, un pēc gluži vienkāršas receptes radīt kaut ko skaistu! Bieži ir tā, ka pats gardākais ir pavisam vienkāršs - par to arī ir šis našķis! Turklāt čiekuru gatavošana ir iepriecinošs process bērniem. ”Gemosieši saka, ka labāku kolēģi nevar vēlēties, un aicina ņemt piemēru no Romāna – ja dara ar prieku un aizrautību un ja dara kopā, tad rezultāts priecēs visus! 

ČIEKURI

Skārdene kondensētā piena ar cukuru 
30 g sviesta 
200 g smilšu cepumu 
1 ½ ēd.k. kakao pulvera 
200 g šokolādes brokastu pārslas (apļveida “lāpstiņas” formā) 
kokosriekstu skaidiņas 
pūdercukurs un rozmarīna zariņi dekorēšanai 

Mīkstu sviestu un kakao iemaisa iebiezinātajā pienā, cepumus sasmalcina un ber klāt iebiezinātā piena masai. Kārtīgi sajauc, līdz veidojas viegli stingra, taču mitra masa. Veido ap 30 g piciņas (konusveidīgu čiekura pamatni). Daļu cepumu masā var aizstāt ar magoņu sēkliņām, rūpīgi smalcinātiem riekstiem vai žāvētiem augļiem (izvēles daudzveidība no Zelta Rieksts sortimenta), taču jāpieskata, lai masa nav pārāk bieza vai sausa. Apkārt pamatnei sasprauž brokastu pārslas kā čiekura zvīņas. Uz šķīvja ber kokosa skaidiņas un kārto uz tām čiekurus. Dekorē šķīvi ar rozmarīna zariņiem un viegli pārkaisa ar pūdercukuru. Gatavs – prieks acīm, sirdij un vēderam! 

 

Andris

Andri pazīst daudzi, bet retais zina, ka līdzās gardu dzērienu gatavošanai un asprātīgai jokošanai viņam ļoti patīk gatavot arī zupas! Viņš ir ne tikai mūsu kokteiļu guru, bet savulaik apguvis arī pavāra un konditora profesiju, ko “aizkadrā” regulāri praktizē ģimenes virtuvē.
 
Tāpat kā jaunu garšu meklējumi, Andri priecē sarunas ar cilvēkiem. Viņš regulāri brauc ciemos uz restorāniem un kafejnīcām Rīgā un reģionos, vienmēr atgriežoties pozitīvi uzlādēts: “Satikt visdažādākos cilvēkus visā Latvijā man sagādā lielu prieku! Ja man būtu superspējas, es atņemtu cilvēkiem trauksmes sajūtu un dotu spēju katrā brīdī pamanīt labo, kas mums ir apkārt, un skaistumu lietu vienkāršībā. Tieši Ziemassvētkos izjūtu līdzcilvēkos īpašu vienotību, atsaucību un laipnību. Šķiet, visa pasaule sadevusies rokās un gribētu dāvināt katram spēju to sajust ik dienu!” 
 
SARKANO OGU PUNŠS
 
Katliņā lej 10 ml MONIN Pikanto sarkano ogu sīrupu, 40 ml bezalkoholisko ruma atdarinājumu LYRE’S White Cane Spirit un 200 ml dzērveņu sulu. Uzsilda, pārlej krūzē un bauda!
“Lai iekšējais miers silda sirdis un vairo saticību! Un lai katram viens jautrs Ziemassvētku džemperis!” - Andri, paldies par šo novēlējumu!
 

Ieva

Ievas mazbērni tagad ir aptuveni tādā vecumā, kādā bija viņas bērni tad, kad sāka augt Gemoss. Toreiz bija gan citādas kulinārijas tendences, gan citādas iespējas. Šodien Ievas ģimene labprāt ļaujas gan garšas eksperimentiem, gan paši izvēlas veselīgu, vēlams vietējo zemnieku ražotu pārtiku: “Ēdam to, ko daba katrā sezonā mums dod. Ziemā tās vairāk ir dažādas saknestā ir ēduši mūsu senči, un tā ēdam arī mēs.” Taču, kopš Ieva ir kļuvusi par vecmāmiņu, vienmēr jādomā arī par to, vai ēdiens garšos mazbērniem.

Cūkas pavēderes gatavošanas metode aizgūta no šefpavāra Māra Jansona, un tā aizvien reizi gadā ar mainīgām piedevām tiek likta uz ģimenes svētku galda. 

KRĀSNĪ CEPTI DĀRZEŅI AR GRAUDAUGIEM UN KRAUKŠĶĪGU CŪKAS PAVĒDERI

“Man patīk, ka šajā receptē teju visu var un vajag gatavot iepriekšējā dienā, jo tad viesus sagaidu bez lieka satraukuma. Vakarā vairākus cūkas pavēderes gabalus bagātīgi ieziežu ar gaļai piemērotām garšvielām un sāli. Lieku uz pannas un apcepu cepeškrāsnī ~20 minūtes 200 - 220°C grādu temperatūrā. Samazinu karstumu līdz 100°C grādiem un cepu visu nakti (6-8 stundas). No rīta izņemu no krāsns un lieku virsū otru pannu, kuru noslogoju ar visiem virtuves katliņiem, pilniem ar ūdeni, vai ar svaru bumbu. Tā visi liekie tauki tiks izspiesti, un paliek liesa, mīksta gaļa ar kraukšķīgu ādiņu. 

Uzvāru kvinoju un turku zirņus (izmērcēju tos iepriekšējā vakarā), nomizoju bietes, pastinakus, burkānus un cepu tos krāsnī, vispirms ierīvējot ar ķiploka daiviņām, garšaugu sāli un olīveļļu. 

Īsi pirms pasniegšanas, keramikas cepešpannā kārtoju novārīto kvinoju, sajauktu ar turku zirņiem, žāvētām melnajām plūmēm un nedaudz buljonu mitrumam. Pa virsu kārtoju dārzeņus un šķēlēs sagrieztu cūkas pavēderi. Lieku krāsnī, lai viss savā starpā “sadraudzējas” uz ~20 minūtēm.  Izņemot no krāsns, pāri kaisu svaigus vai kaltētus zaļumus, bet varbūt arī nē - ja, nu, mazbērniem nepatiks."  

Lai svētkos prieks kopā būt! 

 
 
 
 

Līdzīgas receptes

 

Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai

Ābolu sidra etiķis zināms ar labvēlīgo ietekmi uz gremošanas sistēmas darbību, holesterīna un cukura līmeņa kontroli, kā arī veicina sāta sajūtu.
 

Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi

Kokteiļu sezonai sākoties, piedāvājam kokteiļkartēs iekļaut Apelsīnu Spritz, kura pamata sastāvdaļa ir MONIN apelsīnu Spritz sīrups. Izcils kompanjons dzirkstošo dzērienu pagatavošanai!

 

Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi

Radi svētku sajūtu ar ikdienišķām maltītes sastāvdaļām vai iepriecini viesus, kuri atsakās no cukura un saldajiem ēdieniem.

#recepte 

Veģetārs uzturs: receptes, inovācijas un tendences

Lai grauzdētu riekstu un saldās vaniļas smarža uzbur svētku noskaņu katrās mājās, piedāvājam pagatavot gaisīgus mandeļu miltu cepumus.