Visi jaunumi

Bezalkoholiskie dzērieni: 2023. gada tendences un receptes

2023. gada 3. Marts  

Pēdējos gados ir vērojama pieaugoša bezalkoholisko dzērienu izmantošanas tendence un attīstās “sober curious”, kas saistīta ar sabiedrībā apzināta dzīvesveida izvēli, kā arī interesi izpētīt citas alternatīvas, piemēram, bezalkoholiskos kokteiļus, alu un vīnu, kā arī citus dzērienus. Kustība aicina piekopt dzīves stilu bez alkohola, tomēr iekļauj arī cilvēkus, kuri nav gatavi pilnībā pāriet uz bezalkoholiskajām opcijām. Tā kā veselība un labsajūta kļūst aizvien populārāka tēma, “sober curious” ir kā dabisks paplašinājums veselīgāka dzīvesveida iespējām, piemēram, augu valsts produktu izmantošanai uzturā, jogai un meditācijai.

 

Plašs piedāvājums bāros un restorānos

Bezalkoholisko dzērienu piedāvājums bāros un restorānos ir pieaugoša tendence, kas atspoguļo mainīgo attieksmi pret alkohola lietošanu. Tur tiek nodrošināta viesmīlīga vide cilvēkiem, kuri vēlas izpētīt bezalkoholisko dzērienu iespējas, pēc pasākuma doties mājās ar savu automašīnu vai arī kuriem alkoholisko dzērienu baudīšanu neatļauj veselības stāvoklis. Pēc Statista datiem līdz 2027. gadam būs vērojams 40% finansiālo līdzekļu un 10% bezalkoholisko dzērienu patēriņa pieaugums bāros un restorānos. Līdz ar to, var sagaidīt, ka bāri un restorāni piedāvās vairāk bezalkoholisko dzērienu opcijas, lai apmierinātu klientu pieprasījumu pēc veselīgākām un sociāli apzinīgākām iespējām.

 

Alkohola ietekme uz veselību

Bezalkoholisko dzērienu patēriņa pieaugumu ir veicinājuši vairāki faktori, tostarp pieaugošā izpratne par alkohola negatīvo ietekmi uz veselību un vēlme piekopt līdzsvarotāku un veselīgāku dzīvesveidu, tādēļ tiek meklēti veidi, kā saviesīgos pasākumos baudīt dzērienus bez alkohola. Kā rezultātā alkohola patēriņa samazināšanās veicina bezalkoholisko dzērienu popularitātes pieaugumu. Pētījumi liecina, ka pārmērīga alkohola lietošana var izraisīt dažādas veselības problēmas, tostarp aknu slimības, sirds slimības un vēzi. Samazinot alkohola patēriņu ikdienā, tiek uzlabota veselība un labklājība, palielinās enerģijas daudzums, koncentrēšanās spējas un produktivitāte.

 

Individuāla izvēle

Personīgie apsvērumi ir pats svarīgākais faktors, kāpēc atrast citas alternatīvas alkoholam. Dzēriena garša ir individuāla izvēle, kas var ievērojami ietekmēt dzērienu opcijas – tiek sniegta priekšroka bezalkoholiskajiem kokteiļiem, jo tiem nav alkohola stiprās un spēcīgās pēcgaršas. To arī ietekmē dzīvesveids un personīgās vērtības, par prioritāti izvirzot fitnesa mērķus vai veselīga dzīvesveida saglabāšanu. Visbeidzot, sociālie faktori – ja tevi ieskauj draugi vai ģimenes locekļi, kuri nelieto alkoholu, sabiedriskos pasākumos vai ikdienas patēriņam biežāk izvēlēsies bezalkoholiskos dzērienus. Arī publiski paužot savu lēmumu atteikties no alkohola, tas palīdz vairot izpratni par esošajām priekšrocībām un mudina citus izpētīt bezalkoholiskās iespējas.

Bezalkoholisko dzērienu un “sober curious” kustības tendences atspoguļo augošo izpratni par veselības un labklājības nozīmi ikdienas dzīvē. Tā kā aizvien vairāk tiek izvēlēti bezalkoholiskie kokteiļi, varam sagaidīt, ka nākamajos gados šī tendence turpinās pieaugt ne tikai bāros un restorānos, bet arī gatavojot pašiem. Kopā ar GEMOSS bārmeni Andri Reizenbergu esam izstrādājuši 2023. gada pavasara/vasaras sezonā aktuālas bezalkoholisko dzērienu receptes – iepazīsti un eksperimentē!

 

RABARBERU MOHITO SPRITZ

SASTĀVDAĻAS:

20 ml MONIN Mojito piparmētru sīrups
50 ml LYRE’S White Cane Spirit bezalkoholisks ruma atdarinājums
200 ml FRANKLIN&SONS rabarberu limonāde
Ledus

Glāze: BORMIOLI ROCCO America20S Gin Tonic 745 ml

Glāzē liek ledu, pievieno sīrupu, bezalkoholisko ruma atdarinājumu un limonādi. Viegli apmaisa ar bāra karoti un dekorē.

 

ĶIRŠU DŽINTONIKS

SASTĀVDAĻAS

30 ml MONIN Ķiršu biezenis
40 ml LYRE’S Dry London Spirit bezalkoholisks džina atdarinājums
200 ml FRANKLIN&SONS Indian toniks
Ledus

 Glāze: LIBBEY SPKSY 585 ml

Glāzē liek ledu, pievieno biezeni, bezalkoholisko džina atdarinājumu un limonādi. Viegli apmaisa ar bāra karoti un dekorē.

 

JABUTICABA DAIQUIRI

SASTĀVDAĻAS

30 ml MONIN Jabuticaba biezenis
20 ml MONIN Cane Sugar sīrups
30 ml MONIN Lime Rancho sīrups
60 ml LYRE’S White Cane Spirit bezalkoholisks ruma atdarinājums
Ledus

Glāze LIBBEY Specials 260 ml

Šeikerī liek ledu, pievieno biezeni, sīrupus un bezalkoholisko ruma atdarinājumu. Kārtīgi sakrata un caur streineri izkāš atdzesētā kokteiļu glāzē. Dekorē.

 

JABUTICABA LIMONĀDE

SASTĀVDAĻAS

30 ml MONIN Cloudy Lemonade bāze
30 ml MONIN Jabuticaba biezenis
200 ml gāzēts ūdens
Ledus

Glāze: RCR CRISTALLERIA ITALIANA Melodia 360 ml

Glāzē liek ledu, pievieno biezeni, Cloudy Lemonade bāzi un gāzētu ūdeni. Viegli apmaisa ar bāra karoti un dekorē.

 

BUMBIERU PLŪŠKOKA SPRITZ

SASTĀVDAĻAS

30 ml MONIN Bumbieru biezenis
40 ml LYRE’S Dry London Spirit bezalkoholisks džina atdarinājums
200 ml FRANKLIN&SONS Plūškoka limonāde
Ledus

Glāze: LIBBEY SPKSY 585 ml

Glāzē liek ledu, pievieno biezeni, bezalkoholisko džina atdarinājumu un limonādi. Viegli apmaisa ar bāra karoti un dekorē.

 

MANDARĪNU DAIQUIRI

SASTĀVDAĻAS

30 ml MONIN Mandarīnu biezenis
10 ml MONIN Apelsīnu sīrups
10 ml MONIN Lemon Rancho sīrups
10 ml PARAGON Timur Berry kordiāls
60 ml LYRE’S White Cane Spirit bezalkoholisks ruma atdarinājums
2-3 pilieni BOB’S BITTER Apelsīna un mandarīna bitteris
Ledus

 

Glāze: NUDE Savage Coupe 220 ml

Šeikerī liek ledu, pievieno biezeni, abus sīrupus, kordiālu, bezalkoholisko ruma atdarinājumu un bitteri. Kārtīgi sakrata un caur sietu izkāš atdzesētā kokteiļu coupe glāzē.


Līdzīgas receptes

 

Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai

Ābolu sidra etiķis zināms ar labvēlīgo ietekmi uz gremošanas sistēmas darbību, holesterīna un cukura līmeņa kontroli, kā arī veicina sāta sajūtu. Turklāt, ja tam piešķir patīkamas un atsvaidzinošas garšas ar antioksidantiem bagātiem superproduktiem, rezultāts ir īsts labsajūtas eliksīrs.
 

Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi

 

Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi

#recepte 

Veģetārs uzturs: receptes, inovācijas un tendences

Lai grauzdētu riekstu un saldenās vaniļas smarža uzbur svētku noskaņu katrās mājās, piedāvājam pagatavot gaisīgus mandeļu miltu cepumus.