Macarons recepte

Macarons ir gaisīgs, mutē kūstošs un smalks franču deserts, kas tiek pagatavots no mandeļu miltiem, olu baltuma un pūdercukura. Eksperimentējot ar krāsu toņiem un pildījumiem, šo desertu var padarīt par īstu mākslas šedevru. Gemoss šef-konditore Diāna Ozoliņa piedāvā unikālu un izsmalcinātu  macarons recepti ar Tonkas pupiņu - šokolādes pildījumu!

 

  1. 1. Macarons pusītēm:

  2. - 150 g mandeļu milti

  3. - 150 g pūdercukurs

  4. - 55 g olu baltums

  5. - Pulverveida krāsviela (ūdenī šķīstoša)

 

Pagatavošana:

1) Uzkarsē krāsni līdz 150°C. Visas sastāvdaļas precīzi nosver.

2) Mandeļu miltus un pūdercukuru izsijā, sajauc kopā un izsijā vēlreiz. Gatavo itāļu meringu.

 

  1. 2. Itāļu meringa:

  2. - 150 g cukurs

  3. - 50 g ūdens

  4. - 55 g olu baltums

 

Pagatavošana:

1) Nelielā katliņā samaisa ūdeni ar cukuru, uzkarsē līdz 118 C.

2) Paralēli miksera bļodā sakuļ (vidējā ātrumā) olu baltumus.

3) Kad olu baltumi ir kļuvuši gaisīgi un sīrups sasniedzis 118 C temperatūru, to pievieno olu baltumam un puto līdz masa kļūst viendabīga, gluda un spīdīga.

4) Ļauj masai atdzist līdz 35 C, ~6 min.

 

Kamēr gatavojas itāļu meringa, pagatavo pastu no mandeļu miltiem, pūdercukura, olu baltuma un krāsvielas. Rūpīgi visu samaisa ar konditorejas skrāpi.

 

  1. 3. Macarons pasta:

  2. 1) Sākumā pastai pievieno 1/3 itāļu meringas, tā padarot pastu gaisīgu un vieglu, tad pievieno atlikušo meringu.

  3. 2) Masu maisa no malām uz vidu.  Masas konsistencei jābūt plūstošai, bet ne tekošai.

  4. 3) Gatavo masu pilda konditorejas maisā ar apaļu 7-8 mm uzgali.

  5. 4) Uz pannas, kas noklāta ar teflona foliju cepšanai, spiež nelielas 2–3 cm diametra macarons pusītes. Vēlams, lai tās būtu vienāda izmēra.

  6. 5) Pannu ar macarons atstāj nostāvēties 20-60 minūtes. Ja, tiem pieskaroties, jūtama pārvilkusies kārtiņa pār cepumu, tad tos var likt cepties.

  7. 6) Cep 15 minūtes 150 C temperatūrā. Pēc cepšanas atdzesē.

 

 

  1. 4. Tonkas pupiņu pildījums:

  2. - 500 g saldais krējums 35%

  3. - 10 g glikozes sīrups

- 16 g invertētais cukurs (trimolīns)

- 12 g Tonka pupiņas

- 320 g tumšā šokolāde Cargill 61%

 

Pagatavošana:

1) Saldo krējumu samaisa kopā ar glikozi, trimolīnu un uzkarsē.

2) Pievieno rupji sagrieztas tonka pupiņas. Ļauj ievilkties 10 min, izkāš un nosver.

3) Svaram jābūt 526 g, ja pietrūkst, tad pielej klāt vēl saldo krējumu un pievieno izkausētai šokolādei.

4) Ar Bamix rokas blenderi uztaisa šokolādes emulsiju. Liek atdzist ledusskapī uz 24 stundām.

5) Uz vienas macarons pusītes rūpīgi izspiež pildījumu un savieno ar otru pusīti.